Az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM gyűjtőprogram, melynek megvalósulása alprogramok formájában történik. A 2019 - 2023 között megvalósult 4 ütem fő támogatója az aktuálisan a környezeti nevelésért felelős tárca (Agrárminisztérium, Technológiai és Ipari Minisztérium, Energiaügyi Minisztérium) volt. Az egyes ütemek során további szervezetekkel bővült a támogatók köre: Kék Bolygó Alapítvány, Magyar Biokultúra Szövetség, PontVelem Nonprofit Kft. Szakmai megvalósító az Iskolakertekért Alapítvány.
A 2024-ben meghirdetésre kerülő V. ütem támogatója az Energiaügyi Minisztérium.

 

A környezeti nevelési programokon keresztül erősödik az ember és környezet közötti kapcsolat, alapjaiban változik meg a környezethez való viszony. Ehhez a szemléletváltáshoz a kisgyermekkori alapozás, az óvodai nevelés szilárd alapokat adhat, amelyekre tovább építhetőek az általános és középiskolákra kiterjesztett környezeti nevelési programok. Erre a logikára épülnek fel a környezetügyért felelős tárca által korábban indított, fenntartott és támogatott környezeti nevelési programok, amelyek az óvodás kortól egészen a középiskoláig szólítják meg a köznevelési intézmények diákjait.

                

                                                                      Zöld óvodás vagyok!– Bajusz Jázmin, 6 éves

A Zöld Óvoda Program megalapozza azt a környezettudatos szemléletet, tudást, amelyre az általános és középiskolákra vonatkozó Ökoiskola program épül; ezt egészíti ki a BISEL program, a „Ments meg egy kertet!” program, a különböző környezeti nevelési pályázatok és nem utolsó sorban az Iskolakert-fejlesztési Program.