Az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM Iskolakerti Alapozó Alprogram fő támogatója az Agrárminisztérium, szakmai lebonyolító szervezete az Iskolakertekért Alapítvány. 
Az Iskolakerti Alapozó Alprogramnak eddig 3 üteme valósult meg, összesen 167 intézmény részvételével, több mint húszezer gyermek elérésével.
Az Agrárminisztérium, mint fő finanszírozó mellett a III. ütemben két további szervezettel bővült a támogatók köre: a Kék Bolygó Alapítvánnyal és a Magyar Biokultúra Szövetséggel.
A Programot bemutató kisfilm       Aktuális felhívás, 2022

 

Magyar Biokultúra Szövetség


Az óvodakertek és iskolakertek művelése – egyrészt a kertészkedő gyerekek biztonsága érdekében, másrészt a természeti körfolyamatok szemléltetésének hitelessége okán - jellemzően vegyszermentesen történik. Ezekben a kertekben nincs semmiféle termés- és hozamkényszer, minden kertben előforduló eseményből pedagógiai értelmező helyzet teremthető. Fontos, hogy a gyerekek a kertet mint élő és összefüggő rendszert lássák, amiben helye van a védőnövényeknek, segítő állatoknak, fontos a terület helyes megválasztása, a beültetés mikéntje, a talaj védelme és táplálása, a vetésváltás, a megfelelő fajtaválasztás és természetesen a gyerekek éber, értelmező figyelme.

Ebben a szemléletben adtak tanácsokat minden iskolakertben és  mentor óvodakertben a Magyar Biokultúra Szövetség által küldött kertészeti mentorok , akik széleskörű biokertészeti tapasztalatuk felhasználásával egyszerű biopraktikákkal, adott helyszínre kidolgozott beültetési tervvel és növényvédelmi javaslattal segítették a kertvezetők munkáját.