Az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM gyűjtőprogram, melynek megvalósulása alprogramok formájában történik. A 2019 - 2023 között megvalósult 4 ütem fő támogatója az aktuálisan a környezeti nevelésért felelős tárca (Agrárminisztérium, Technológiai és Ipari Minisztérium, Energiaügyi Minisztérium) volt. Az egyes ütemek során további szervezetekkel bővült a támogatók köre: Kék Bolygó Alapítvány, Magyar Biokultúra Szövetség, PontVelem Nonprofit Kft. Szakmai megvalósító az Iskolakertekért Alapítvány.
A 2024-ben meghirdetésre kerülő V. ütem támogatója az Energiaügyi Minisztérium.

Magyar Biokultúra Szövetség


Az óvodakertek és iskolakertek művelése – egyrészt a kertészkedő gyerekek biztonsága érdekében, másrészt a természeti körfolyamatok szemléltetésének hitelessége okán - jellemzően vegyszermentesen történik. Ezekben a kertekben nincs semmiféle termés- és hozamkényszer, minden kertben előforduló eseményből pedagógiai értelmező helyzet teremthető. Fontos, hogy a gyerekek a kertet mint élő és összefüggő rendszert lássák, amiben helye van a védőnövényeknek, segítő állatoknak, fontos a terület helyes megválasztása, a beültetés mikéntje, a talaj védelme és táplálása, a vetésváltás, a megfelelő fajtaválasztás és természetesen a gyerekek éber, értelmező figyelme.

Ebben a szemléletben adtak tanácsokat minden iskolakertben és  mentor óvodakertben a Magyar Biokultúra Szövetség által küldött kertészeti mentorok , akik széleskörű biokertészeti tapasztalatuk felhasználásával egyszerű biopraktikákkal, adott helyszínre kidolgozott beültetési tervvel és növényvédelmi javaslattal segítették a kertvezetők munkáját.