Az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM Iskolakerti Alapozó Alprogram fő támogatója az Agrárminisztérium, szakmai lebonyolító szervezete az Iskolakertekért Alapítvány.

A tavalyi I. és II. ütem után 2020. februárjában újra indul az Iskolakerti Alapozó Alprogram (III. ütem), melyet az Agrárminisztérium, mint fő finanszírozó mellett a Kék Bolygó Alapítvány és a Magyar Biokultúra Szövetség is támogat.  

 

Magyar Biokultúra Szövetség


Az óvodakertek és iskolakertek művelése – egyrészt a kertészkedő gyerekek biztonsága érdekében, másrészt a természeti körfolyamatok szemléltetésének hitelessége okán - jellemzően vegyszermentesen történik. Ezekben a kertekben nincs semmiféle termés- és hozamkényszer, minden kertben előforduló eseményből pedagógiai értelmező helyzet teremthető. Fontos, hogy a gyerekek a kertet mint élő és összefüggő rendszert lássák, amiben helye van a védőnövényeknek, segítő állatoknak, fontos a terület helyes megválasztása, a beültetés mikéntje, a talaj védelme és táplálása, a vetésváltás, a megfelelő fajtaválasztás és természetesen a gyerekek éber, értelmező figyelme.

Ebben a szemléletben adtak tanácsokat minden iskolakertben és  mentor óvodakertben a Magyar Biokultúra Szövetség által küldött kertészeti mentorok , akik széleskörű biokertészeti tapasztalatuk felhasználásával egyszerű biopraktikákkal, adott helyszínre kidolgozott beültetési tervvel és növényvédelmi javaslattal segítették a kertvezetők munkáját.