Az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM szakmai lebonyolító szervezete az Iskolakertekért Alapítvány. A program alprogramok formájában valósul meg. 2019-2023 között az Iskolakerti Alapozó Alprogram 4 üteme valósult meg, összesen 287 intézmény részvételével, több mint harmincezer gyermek elérésével.
A Program fő támogatója minden ütemben az aktuálisan a környezeti nevelésért felelős tárca (Agrárminisztérium, Technológiai és Ipari Minisztérium, Energiaügyi Minisztérium) volt. Az egyes ütemek során további szervezetekkel bővült a támogatók köre: a Kék Bolygó Alapítvánnyal, Magyar Biokultúra Szövetséggel és a PontVelem Nonprofit Kft-vel.     A Programot bemutató kisfilm      Eredmények (2022)
                   

                          

Magyar Biokultúra Szövetség


Az óvodakertek és iskolakertek művelése – egyrészt a kertészkedő gyerekek biztonsága érdekében, másrészt a természeti körfolyamatok szemléltetésének hitelessége okán - jellemzően vegyszermentesen történik. Ezekben a kertekben nincs semmiféle termés- és hozamkényszer, minden kertben előforduló eseményből pedagógiai értelmező helyzet teremthető. Fontos, hogy a gyerekek a kertet mint élő és összefüggő rendszert lássák, amiben helye van a védőnövényeknek, segítő állatoknak, fontos a terület helyes megválasztása, a beültetés mikéntje, a talaj védelme és táplálása, a vetésváltás, a megfelelő fajtaválasztás és természetesen a gyerekek éber, értelmező figyelme.

Ebben a szemléletben adtak tanácsokat minden iskolakertben és  mentor óvodakertben a Magyar Biokultúra Szövetség által küldött kertészeti mentorok , akik széleskörű biokertészeti tapasztalatuk felhasználásával egyszerű biopraktikákkal, adott helyszínre kidolgozott beültetési tervvel és növényvédelmi javaslattal segítették a kertvezetők munkáját.