Az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM gyűjtőprogram, melynek megvalósulása alprogramok formájában történik. A 2019 - 2023 között megvalósult 4 ütem fő támogatója az aktuálisan a környezeti nevelésért felelős tárca (Agrárminisztérium, Technológiai és Ipari Minisztérium, Energiaügyi Minisztérium) volt. Az egyes ütemek során további szervezetekkel bővült a támogatók köre: Kék Bolygó Alapítvány, Magyar Biokultúra Szövetség, PontVelem Nonprofit Kft. Szakmai megvalósító az Iskolakertekért Alapítvány.
A 2024-ben meghirdetésre kerülő V. ütem támogatója az Energiaügyi Minisztérium.

A PontVelem Nonprofit Kft. hozta létre, fejleszti és üzemelteti a PontVelem Okos Programot.

A PontVelem Okos Program egy országos program általános iskolás diákoknak és tanáraiknak, bevonva a diákok szüleit is. A program értékes ajándékokkal játékos formában ösztönöz a szelektív hulladékgyűjtésre, a pénzügyi tudatosságra és a fenntartható életmódra, miközben hangsúlyozza az egymást segítő karitatív tevékenységek fontosságát. A programba eddig több mint 1.100 iskola közel 50 ezer diákja, tanára regisztrált.

A program keretében működő BankVelem pénzügyi tudatosságot fejlesztő program 2016-ban a Child&Youth Finance International (130 országban működő nemzetközi szervezet) pályázatán a civil szervezetek kategóriában a legjobb európai programként került be a döntőbe.

A program keretében működő GyűjtsVelem szelektív hulladékgyűjtésre ösztönző programot 2016-ban a European Week For Waste Reduction kezdeményezés keretében a bírálók a kategóriájában a legjobb 3 közé sorolták.

A PontVelem Okos Program 2019-ben elnyerte az Edisonplatform leginnovatívabb fenntarthatósági program díját.

A PontVelem Nonprofit Kft. stratégiai együttműködés keretében az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárságával szervezi a következő országos fenntarthatósági szemléletformáló programokat:

  • A tanév rendjében megrendezésre kerülő Fenntarthatósági Témahét 2016-tól évente, 2022-ben már a 7. alkalommal. A rendezvény fővédnöke Áder János Köztársasági Elnök, a regisztrált iskolák száma meghaladta az 1800-at, a résztvevő diákok száma közelíti a 400 ezret.
  • A Világ Legnagyobb Tanórája 2015-től évente sok ezer általános iskolai osztály részvételével, 2022-ben 8. alkalommal kerül megrendezésre.

A PontVelem Nonprofit Kft. stratégiai együttműködés keretében a Digitális Jólét Programirodával a Digitális Oktatási Stratégia bevezetésének támogatására fejleszti és üzemelteti a Mobidik – Mobil Digitális Iskola programot.

A PontVelem Nonprofit Kft. stratégiai együttműködés keretében az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságával működteti az UNESCO társult iskolák hálózatát, szervezi a kapcsolódó programokat és rendezvényeket.