Tanévzáró Pecölön - Czibók Attiláné kertvezető köszöntése nyugdíjba vonulása alkalmából

A pecöli Zichy Antónia Általános Iskola Gróf Erdődy Ferenc Tagiskolájának iskolakertjében Czibók Attiláné Violetta kertvezető ötödik éve neveli alsó tagozatos diákjait, a gyermekek és szüleik, valamint a település képviselőtestületének örömére. A 2019-ben az Országos Iskolakert-fejlesztési Program és a falu közösségének támogatásával megvalósult kert fejlesztésében és gondozásában, oktatás-nevelési használatában főszerepet játszó kollégát az iskolai évzáró ünnepségen búcsúztattuk elismerő oklevéllel, de a szeptemberi folytatás reményével - ugyanis könyvtárosként továbbra is segítheti a gyerekek iskolakerti nevelését.

Czibók Attiláné a Vas vármegyei Pecöl községben a Zichy Antónia Általános Iskola Gróf Erdődy Ferenc Tagiskolája tanítója, kertvezetője.

Részletek az iskolakerttel kapcsolatos tagintézményi beszámolókból:

„Az iskolakert indítását az Országos Iskolakert-fejlesztési Program, Iskolakert Alapozó Alprogram tette lehetővé 2019-ben, a szükséges eszközök biztosításával és szakmai segítségnyújtással.”

A pályázatot Süle Miklósné, tagintézmény-vezető írta, aki felkérte Czibók Attilánét a kertvezetőnek.

2019 tavaszán nyertes pályázat eredményeként kapcsolódtunk be kezdő kiskertészként az Iskolakert-fejlesztési Programba. Az értesítés kézhez vétele után hozzá is fogtunk iskolakertünk kialakításához. Durisol elemeket vásároltunk támogatói segítséggel (Pecöl Község Önkormányzata, Rózsamajor Mtész), és ezeket iskolánk dolgozói ágyásokká alakították. Nyesedékkel, ágakkal, gyeptéglával, trágyával és termőfölddel való feltöltésük szülők, önkormányzati dolgozók, segítők munkájával valósult meg.

2021. október 15-én megtartottuk az I. Komposztünnepet. Helyi termékekből vásárt rendeztünk. Az Iskolakert fejlesztési Program rajzpályázatára - OÁZIS Kertészet „Zöldségcsoportok” - több pályaművet is készítettünk. Munkánk jutalma 10.000,- Ft-os Oázis vásárlási utalvány.

2021 május végén megérkezett a „Mozdulj a klímáért!” pályázat eredménye. Az alkotásokat a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetségének 6 fős zsűrije bírálta el és hozta meg konszenzussal döntését. A díjnyertes munkáinkat elektronikus kiadványban mutatták be az érdeklődőknek.

Egyéni és kiscsoportos szabadon választható feladatok:

Földinduló: Ebben a feladatban indulót - rövid, rímes verset - vártunk írott vagy videós formában.

I. helyezett: Németh Bianka Patrícia, Szendrei Júlia Róza, Takács Ábel Csaba,

Földalatti főzőklub: Ennél a feladatnál a gyerekek olyan húsmentes ételeket készítettek, amelyhez a hozzávalók a föld alól kerültek az asztalra (répák, retkek, petrezselyem, paszternák, krumplifélék, stb.).

III. helyezett: az iskolánk valamennyi diákja,

Földszín: A gyerekektől szabadon választott technikával - barna, vörös, narancs, sárga, zöldes-sárga színek felhasználásával - készült alkotásokat vártak.

III. helyezett lett iskolánk 3. osztálya.

„Magyarország legszebb iskolai konyhakertje 2022”. Valamennyi településen nyíljon lehetőség arra, hogy a kertművelők munkája a Programnak köszönhetően kapjon kellő figyelmet és elismerést, és példájuk nyomán minél többen műveljenek konyhakertet, hogy az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat tovább öröklődhessen a generációk között. Közösségi kategóriájában nevezhetett „Magyarország legszebb iskolai konyhakertje” jelige megadásával.

„Legszebb konyhakertek 2022” közösségi konyhakertek elismerő oklevelet kapott Czibók Attiláné és a Gróf Erdődy Ferenc Tagiskola.

2022-ben a Humusz Szövetség és a Galgamenti Népfőiskola a Komposztálási Ünnepnaphoz kötődően felhívást intézett oktatási intézmények, civil közösségek számára. Arra buzdítottak minden csoportot, közösséget, hogy október során komposztáláshoz kötődő aktivitást valósítsanak meg "Talaj - Élet - Egészség" hármas témakörben. Iskolánk 2022. október 14-én bonyolította le a II. Komposztünnepet, melyre ellátogatott a falu apraja, nagyja. Megalkottuk a programhoz kapcsolódva állati gombakertünket, melyben állatneveket viselő gombák képei kerültek. Bemutattuk a szereplőket röviden, belőlük készíthető recepteket is csatoltunk, írtunk róluk verset, kézműveskedtünk. Zsázsatesztet végeztünk. Csicseriborsóból keleties ízvilágú kenyérre való kencét, hummuszt készítettünk. Minden tevékenységünket képekkel dokumentáltuk. A szakmai zsűri döntése alapján iskolai kategóriában a Gróf Erdődy Ferenc Tagiskola I. helyezést ért el.

Alapítványunk és az Iskolakert-hálózat támogatói:

Adója 1%-ával támogassa az iskolakertek ügyét!