A magyar iskola- és óvodakertek szakmai és érdekképviseleti szervezete
"Jelen lenni örömmel, megfigyelni nyitottsággal, tevékenykedni együtt!"

 

Iskolakert-hálózat

 

Az Iskolakertekért Alapítvány Iskolakert-hálózatot szervez és működtet párbeszéd indítása céljából a magyarországi iskolakertek/óvodakertek szervezői, vagyis a hálózat tagjai között. A kapcsolati háló kialakulása és fenntartása nyomán megszűnik az iskolakertek elszigeteltsége, az információ hiánya és a tagok képviseletet találnak az Iskolakertekért Alapítvány által.

A csatlakozásnak két szintje lehetséges, a két szint különböző mértékű elköteleződést kíván a jelentkezőtől és más-más szintű támogatást az Alapítványtól.

 1. Iskolakerti Előkészülő Tag (felkészülő státusz): azon közösségek számára, akik szeretnének iskolakertet kialakítani

 2. Iskolakert-hálózati Tag (teljes jogú státusz): azon közösségek számára, akik már kialakították iskolakertjüket és megkezdték iskolakerti tevékenységeiket

(Egyik kategóriába sem sorolható érdeklődők itt iratkozhatnak fel az Alapítvány kapcsolati listájára, híreinek követésére: https://goo.gl/forms/YK6XcHdebfDFCu9P2  )

 


 

Miért jó Előkészülő tagnak lenni?

Azok a közösségek, akik érdeklődnek iskolakert indítása iránt, az Iskolakert Elő-tagjainak sorába kerülhetnek. Felvesszük velük a kapcsolatot és egy 1 évre szóló együttműködési megállapodást kötünk (az intézményvezető aláírásával), mely szerint honlapunk hozzáférést enged módszertani anyagokhoz és ingyenes részvételt biztosít műhelynapokon, országos találkozókon. Az együttműködés részeként a jelentkező vállalja, hogy egy éven belül hozzákezd iskolakerti tevékenységeihez.

A jelentkezési tudnivalók itt olvashatók.

Amennyiben az iskolakert létrejön és elkezdődnek a hozzáfűződő tevékenységek, jelentkezni lehet az Iskolakert-hálózat tagjainak sorába, mely teljes jogú tagságot és támogatottságot eredményez.

Amennyiben az iskolakert nem jön létre, ill. nem kezdődne meg a hozzá kötődő tevékenységek, az együttműködés megszűnik.

 

 


 

Miért jó tagja lenni az Iskolakert-hálózatnak?


Az Iskolakert-hálózathoz való csatlakozás anyagai kötelezettségekkel nem jár. Hálózati tag lehet minden olyan közösség (intézmény és egyéb közösség), mely rendszeresen és tervezetten kertet művel gyerekek bevonásával, minimum 20m2-nyi összterületen.

A jelentkezési tudnivalók itt olvashatók.

 

Az Alapítvány, mint koordináló szervezet az alábbi segítséget és szolgáltatásokat biztosítja az Iskolakert-hálózat tagjai számára:

 • Honlapunkon keresztül az iskolakert működtetésével kapcsolatos szakmai anyagokat teszünk közzé. Ezek a módszertani anyagok a tagság részére adott regisztrációs szinten érhetőek el.
 • Honlapunkon megtalálhatóak kiadványaink (Iskolakert-füzetek) melyek a tagság számára elektronikus formában ingyenesen letölthetőek, regisztrációs szint alapján.
 • Honlapunkon, FB oldalunkon ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk a hálózat tagjai számára.
 • Negyedévente Hírlevelet küldünk, melyben a legfrissebb információkról tudósítunk.
 • Évente megrendezett országos Iskolakert-hálózati találkozóra ingyenes megjelenést biztosítunk.
 • Regionális szakmai műhelymunkákon ingyenes részvételt biztosítunk.
 • Minden Alapítvány által kiírt pályázaton lehetőséget biztosítunk a pályázásra.
 • Az Alapítványhoz beérkező, iskolakerti célú növényeket, eszközöket, szolgáltatásokat ingyenes közvetítjük.
 • Kedvezményt közvetít iskolakert működtetéséhez szükséges eszközök vásárlásához (pl. kerti eszközökre váltható OÁZIS-utalvány; ingyenes gyümölcsfa-csemeték).
 • Lehetőséget kínálunk iskolakert vonatkozású szakmai anyagok közös elkészítésére.
 • Közös érdekképviseletet biztosítunk az iskolakertben felmerülő problémák megoldásának keresésében a megfelelő fórumokon.

Az Iskolakertekért Alapítvány fenntartható működésének támogatása c. pályázatunkat a Nemzeti Együttműködési Alap 1200000 Ft-tal támogatta (NEA-UN-18-M-0332 sz.).

támogatásával

Adója 1%-ával támogassa az iskolakertek ügyét!