A kert be-vetés folytatódott…

Csabrendeken közösségi kategóriában érdemelték ki az Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat továbbá a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen Az Év Iskolakertje – az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatási díját! Büszkék vagyunk rájuk!

Fogadjátok szeretettel Németh György sorait a Csabrendeki Általános Iskola iskolakertjének életéről, a nyári-őszi kerti eseményeikről!

 „Az idei nyár is eseménydúsan telt el a Csabrendeki Általános Iskola Gyakorlókertjében. Nyárias időben, de még május végén számos látogatót fogadtunk Gyermeknap alkalmából. E napon „Kincsvadászat” helyszíne volt kertünk. Több mint 80 gyerek, egyedül, vagy párban, a kisebbek szülői segítséggel, igyekezett megkeresni kertünk 5 különleges növényét fénykép és leírás alapján (articsóka, édeskömény, citromfű, tüskétlen szeder, füge).

   

A későbbi időszak főleg munkákkal telt. Még június elején cseréltük ki szerszámos kamránk ablakát újra. Melyet egy 5. osztályos kislány apukája készített. Több nap telt a szünidőben ajtók, ablakok, és a kerti pavilonunk felületkezelésével, festésével. Két apuka egy új, nagyobb méretű előtetőt készített épületünk bejárati ajtója fölé. Természetesen, azt is lemázoltuk.

   


Júniusban és júliusban 2 táborozó csoportot láttunk vendégül kertünkben. A gyerekek kóstolóval egybekötött előadást hallhattak hagyományos tartósító eljárásokról.


Majd kézműves foglakozás keretében ágyás jelölőket, magszalagokat készítettek saját részükre.

 
Júliusban padokat, asztalokat állítottak össze kerti kiülőnkbe asztalos apukák, nagypapák.


Augusztus végére elkészült új bejárati kapunk, amely lefestése után már a helyére is került. A tetszetős mű, szintén ügyes kezű apukák munkáját dicséri. A festési munkákon túl, a növényápolási feladatokból iskolánk tanítói, tanárai is derekasan kivették részüket heti rendszerességgel, ügyeleti beosztásban, felső tagozatos diákjaink mellett.


Szeptemberben lelkes szakköröseimmel, több mint 10 kg bepirosodott paprikából készítettük el, immár hagyományos „Kellemesen Csípős Csabrendeki” finomságunkat.

Októberben a település óvódásait láttuk vendégül az Iskolakertben. A kert bemutatását „Kincsestárunk” értékeinek kóstoltatásával zártuk. Idézet az óvónőktől: „Ma az iskolakertbe voltunk hivatalosak! Gyuri bácsi mesélt a kertről, a helyben termelt zöldségekről, gyümölcsökről, fűszernövényekről. Kóstolhattunk is belőlük! A vizeshordó fölé hajolva énekeltünk, és hallottuk a visszhangunkat! Nagy élmény volt mindannyiunk számára! Köszönjük szépen a meghívást, és a szíves vendéglátást! „

Az elmúlt időszakban többször jöttek segíteni alsós diákjaink is a nagyobb munkálatokat végző szüleik kíséretében. Hálásan köszönjük minden közreműködő hasznos tevékenységét!

(Kertünk, illetve benne folyó közösség teremtő, hagyományt éltető munkánk szép elismerésben részesült. A Magyar Örökség Díjas – „Magyarország Legszebb Konyhakertje” program idei pályázatán, közösségi kategóriában országos díjazott lett kertünk. A kitüntetést október 9-én, az OMÉK kísérőrendezvényén kaptuk meg.

Idén, a település önkormányzata benevezte kertünket a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyre is. Ott, Az Év Iskolakertje – az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatási díját ítélte meg iskolánk számára a zsűri.) Jó egészséget, további örömteli, sikeres munkát kívánok Nektek! Szeretettel: Gyuri”

 

 

Alapítványunk és az Iskolakert-hálózat támogatói:

Adója 1%-ával támogassa az iskolakertek ügyét!