„Alsóban az élet! – Rázzuk gatyába együtt a talajokat!”

Az Iskolakert-hálózat tagjai közül is sokan csatlakoztak a talajegészséget, talajéletet vizsgáló programhoz szerte az országban, melyet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani és Agrokémiai Intézet (TAKI) szervezett.

Örülünk, hogy ennyien részt tudunk venni ebben a programban, egyik legfontosabb eleme a kertünknek a talaj, a talajvizsgálatokat nagyon fontosnak tartjuk, és ehhez mindössze egy alsógatyára, ásóra és tettrekészségre volt szükség!

Íme, a lelkes tudósítások!

A Barázdabillegető Gyerekkert kertészei is megfigyelik a talaj minőséget Veresegyházán.

Mátyás Izolda, kertvezető: “A Barázdabillegető Gyerekkertben az általános kutatási cél mellett egy saját mini-kutatást is végeznek a gyerekek. Összehasonlítják a több éves talajjavítási munkálkodásuk (szerves trágyázás,  komposztálás, növényi levekkel való locsolás, mulcsozás) eredményét tükröző ágyások és a szomszédos - kiindulási talajállapotokat őrző - gyenge termőképességű felhagyott szántó területen elásott alsógatyákat.

Két hónap múlva, a kiásott gatyák majd magukért beszélnek!”


Gödi Búzaszem Iskola

Búzaszem Alapítvány -Hírek 

Tiszafüreden a  Karcagi SZC Hámori András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában  is elásták a gatyát.

“Mi is beszálltunk a "gatyázásba", íme, pár szó erről a történelmet író eseményről:

A tiszafüredi KSZC Hámori András Technikum és Szakképző Iskola iskolakertje is csatlakozott az ELKH ATK Talajtani Intézet szervezésében egy új tudományos projekthez. Egy egyszerű módszer segítségével, a talajélet és ez által a talajegészség kutatásába kapcsolódhatnak be a gazdálkodók és földhasználók. A talajélet aktív időszakában elásott pamut alsónemű lebomlása jelzi a talaj biológiai aktivitását. Így közösen képet kapunk a talajok állapotáról országos szinten.

Egyik kollégám vette észre az interneten a kínálkozó lehetőséget, s a Hámori-kert „nem gatyázott”, rögtön beneveztünk ebbe a kísérletbe, és most kíváncsian várjuk, hogy 60 nap elteltével milyen állapotban kerül majd elő az elásott ruhadarab. Helyszínnek a komposztálónk melletti területet választottuk, és szakszerű kezek segítettek az ásásban, gereblyézésben, öntözésben. Május 13-án került sor erre az eseményre, nem kis derültséget keltettünk az arra járók körében. Július 12-én fog megtörténni a kiásás és a fotózás, s már több tanuló jelezte, hogy a nyári szünet ellenére is személyesen szeretné látni a műveletet!”-írta Füstösné Petróczki Klára.

     
          

A Várkerti Általános Iskola Inotai Tagiskolája (2:49-nél) küldte a következő kis hírösszefoglalót! https://www.facebook.com/varkerti/posts/2822370411359512/

A Maróti Kiskert is beszámolt! 

“A fiúk, mint mindig nagyon lelkesen ástak, ezzel bizonyítva erejüket:) Előtte pedig kvíz-kérdésekkel átbeszéltük a föld egészségességének témáját. Minden helyes válasz egy gyümölcsre volt beváltható a helyi zöldségesben -a kertben még nem lévén gyümölcs. A vásárlás pedig az illedelmes viselkedés, bevásárlás és a súly mértékegységek gyakorlására adott alkalmat. Üdvözlettel: Varga Katalin”

        
              

A gyerekekkel együtt mi is kíváncsian várjuk a vizsgálódások eredményét!

 

Az Iskolakertekért Alapítvány fenntartható működésének támogatása c. pályázatunkat a Nemzeti Együttműködési Alap 1200000 Ft-tal támogatta (NEA-UN-18-M-0332 sz.).

támogatásával

Adója 1%-ával támogassa az iskolakertek ügyét!