Kedves Iskolakert-hálózati Tagjaink!

Lassan tavaszodik és újra várnak minket a télből ébredő iskolakertjeink! A készülődés első lépése lehet a termesztésbiztonsági kérdések számbavétele!

Ehhez hirdetjük a 2021 évi NÉBIH által támogatott  "Biztonságos iskolakertek – egészséges talajokon!" - pályázatunkat az Iskolakert-hálózat iskolakertet működtető közösségei számára. 

A pályázat benyújtásának határideje: 2021. március 12.
 


 

Biztonságos iskolakertek – egészséges talajokon!

Pályázati lehetőség az Iskolakert-hálózat iskolakertet működtető közösségei részére
 

Az Iskolakertekért Alapítvány és a NÉBIH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának 2019 évben megújult együttműködése alapján immár 5. alkalommal kerül meghirdetésre a két szervezet közös iskolakerti talajvizsgálati pályázata, melynek keretében évente 10 iskolakert számára biztosítható az iskolakert termőtalajának ingyenes bevizsgálása.

A 2016 óta zajló együttműködés keretében eddig összesen 38 iskolakert talajvizsgálata történt meg országszerte. Jelen pályázati kör is nyitott az egész ország területén működő minden Iskolakert-hálózati tag számára.


A pályázat aktualitása:

Az eddig elvégzett vizsgálati körökben elvétve bár, de előfordultak olyan esetek, amikor valamilyen intézkedésre volt szükség a termesztésbiztonság szempontjából. Mivel a nehézfémszennyezettség jelentős negatív élettani hatással bírhat a gyerekek szervezetére, ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy éljen ezzel az ingyenes talajvizsgálati lehetőséggel minden olyan iskolakert vezetője, ahol bármilyen bizonytalanság felmerül az iskolakert talajának – amivel a gyerekek közvetlenül érintkeznek - megfelelő minőségével kapcsolatban.

A pályázat keretében nyújtott kedvezmények:

Az iskolakertekben a talajmintavételt az iskolakert vezetőknek kell elvégeznie az együttműködési szerződés mellékletében szereplő útmutató alapján, és szintén ők gondoskodnak a minták kijelölt laboratóriumba való elpostázásáról is.

A vizsgálathoz a kiválasztott intézményeknek talajszelvény feltárást kell végezniük 60 cm-es mélységig. A feltárás függvényében egy vagy több minta vizsgálata végezhető:

  1. egységes talajadottságok esetén a 0-30 cm-es és a 30-60 cm-es talajrétegekből kell egy-egy db átlagmintát képezni,
  2. amennyiben a talajfeltárás eltérő talajrétegeket mutat 0-60 cm-en belül, úgy a különböző talajrétegekből kell átlagmintákat képezni, az iskola és az Alapítvány közötti együttműködési megállapodás útmutatójának megfelelően.

Indokolt esetben (erős légszennyezettség, határérték közeli szennyezettséget mutató talajvizsgálati eredményeknél) a talajminta vizsgálatok növényminta vizsgálattal egészíthetők ki.

A talajvizsgálatok kiterjednek a talajok alap paramétereire (humusztartalom, kémhatás, összes sótartalom, mésztartalom) makro és mikro tápelem ellátottságára, valamint a 19 leggyakrabban előforduló nehézfém vizsgálatára.

A NÉBIH  talajtani szakértői az iskolakertek számára a vizsgálati eredmények alapján szakmai javaslatot dolgoznak ki a talaj termékenységének növelésére, visszapótlására, a talajról való hosszú távú gondoskodás megvalósításáról.

A pályázók köre:

Minden olyan iskolakertet működtető közösség jelentkezhet, amely tagja az Iskolakertekért Alapítvány által kordinált Iskolakert-hálózatnak IH (amennyiben a tagfelvétel feltételei 2021. március 11 -ig teljesülnek).

A pályázat beadásának módja:

Pályázni a mellékelt pályázati adatlap beküldésével lehetséges az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. 

PÁLYÁZATI ADATLAP - LETÖLTHETŐ ITT!

A pályázat benyújtásának határideje:

                            2021. március 12.

A pályázat elbírálása:

Amennyiben a jelentkezők száma meghaladja a NÉBIH által meghatározott keretet (10 iskolakert talajvizsgálata lehetséges évente), úgy a veszélyeztetettség (potenciális szennyezőforrások) alapján rangsoroljuk a jelentkező iskolakerteket.

A kiválasztás szempontjai:

- az iskolakert talajszennyezettségi kitettségének a mértéke a pályázati adatlap kérdéseinek megválaszolása alapján (nagyvárosi környezet, jelenlegi vagy múltbéli iparterület közelsége, forgalmas út közelsége, hulladék talajba keveredése, korábbi erre utaló vizsgálatok eredményei, stb.)

A pályázati kedvezményben részesülő IH tagintézmények kötelezettségei:

- az iskolakertben egy elkülönített terület biztosítása felhalmozási tesztnövény (saláta, gyökérzöldség) számára a termesztési időszak végén esedékes növényanalízisek számára (erre a talajszennyezettség kimutatása esetén kerül sor)

- kötelezettség vállalása az Iskolakertekért Alapítvánnyal való együttműködésre a megfelelő megoldás keresésében és megvalósításában, amennyiben a talajszennyezettség kimutatásra kerül az iskolakertben

- kapcsolattartó kijelölése a talajmintavétel, eredmények fogadása, szennyezés esetén a szükséges tennivalók egyeztetése céljából

Az eredmények belső információként való kezelése:

A talajvizsgálatok eredményét a NÉBIH talajlaboratóriuma az Iskolakertekért Alapítvány számára küldi meg, harmadik féllel szemben adatkiadás lehetősége nem állhat fenn. A NÉBIH talajtani szakértője értelmezi az eredményeket és értesíti az iskolákat a szükséges tennivalókról. A szennyezéssel érintett iskolák az Iskolakertekért Alapítvánnyal együttműködnek a megfelelő megoldás keresésében. Külső kommunikációs tevékenység nem történhet az érintett iskolák beleegyezése nélkül.

A pályázat elbírálásának határideje: 2021. március 16.

A pályázat nyerteseit az Iskolakertekért Alapítvány írásban értesíti. A nyertes pályázók a megnyert szolgáltatást az Iskolakertekért Alapítvánnyal kötött együttműködési megállapodásuk aláírása után vehetik igénybe.

Együttműködési szerződéskötés határideje: 2021. március 19.

A talajmintavétel időzítése:

A talajmintavételeknek és az átlagminták kijelölt laboratóriumba való eljuttatásának 2021. március 22. - 2021. április 15. között kell megtörténnie.

A laboratórium elérhetőségét a kiválasztott iskolákkal kötött együttműködési megállapodás tartalmazza majd.

Pályázattal kapcsolatos kérdések:

tel.: Mátyás Izolda: +36 30 653 0721,

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az Iskolakertekért Alapítvány fenntartható működésének támogatása c. pályázatunkat a Nemzeti Együttműködési Alap 1200000 Ft-tal támogatta (NEA-UN-18-M-0332 sz.).

támogatásával

Adója 1%-ával támogassa az iskolakertek ügyét!