Az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM Iskolakerti Alapozó Alprogram fő támogatója az Agrárminisztérium, szakmai lebonyolító szervezete az Iskolakertekért Alapítvány. 
Az Iskolakerti Alapozó Alprogramnak eddig 3 üteme valósult meg, összesen 167 intézmény részvételével, több mint húszezer gyermek elérésével.
Az Agrárminisztérium, mint fő finanszírozó mellett a III. ütemben két további szervezettel bővült a támogatók köre: a Kék Bolygó Alapítvánnyal és a Magyar Biokultúra Szövetséggel.
A Programot bemutató kisfilm itt tekinthető meg.

 

Magyar Biokultúra Szövetség


Az iskolakertekben tipikusan biokertészkedés - hivatalos nevén ökológiai gazdálkodás zajlik. Ennek okai négy fő területet képviselnek: munkavédelmi (a gyerekekkel az élelmezési várakozási idők betartása nem garantálható, stb.), környezetvédelmi (hiszen az iskolakertek fő célja a fenntarthatóságra nevelés), részben oktatási (az ökológiai rendszerek működésének szemléltetése), és természetesen egészségügyi (az egészséges élelmiszer iránti igény felkeltése).

Az ökológiai gazdálkodás rendszerszemléletű megközelítést kíván: a programot tanácsadással, mentorálással gyakorló biokertészek segítik a Magyar Biokultúra Szövetség szervezésében.
A biokultúra egyesületeket tömörítő szövetség elsődleges célja az ökogazdálkodás és -termékfeldolgozás elterjesztése, valamint az ökotermékek fogyasztásának népszerűsítése. A hazai ökológiai gazdálkodók érdekeit országos és nemzetközi szinten képviseli a jogszabályalkotásban, tulajdonosa Magyarország piacvezető ökológiai gazdálkodás ellenőrző-tanúsító szervezetének, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-nek, szakmai rendezvényekkel és kiadványokkal segíti nemcsak az ökogazdálkodókat, de minden környezet- és egészségtudatos gazdálkodót, kertészt.

A Magyar Biokultúra Szövetség a program sikeréhez egy iskola kertészeti gyakorlati útmutató összeállításával járult hozzá, az iskolakertekben releváns témákat érintő sok éves tapasztalatát felhasználva. “Iskolakertészet ökológiai szemlélettel “ című 60 oldalas kiadványukat nyomtatott formában is eljuttatták a program minden résztvevőjéhez, amivel megkönnyítették a kertvezetők napi feladatainak ökológiai szemléletű tervezését és végrehajtását.

Saját honlap: http://www.biokultura.org/hu/szovetseg