Az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM Iskolakerti Alapozó Alprogram fő támogatója az Agrárminisztérium, szakmai lebonyolító szervezete az Iskolakertekért Alapítvány. 
Az Iskolakerti Alapozó Alprogramnak eddig 3 üteme valósult meg, összesen 167 intézmény részvételével, több mint húszezer gyermek elérésével.
Az Agrárminisztérium, mint fő finanszírozó mellett a III. ütemben két további szervezettel bővült a támogatók köre: a Kék Bolygó Alapítvánnyal és a Magyar Biokultúra Szövetséggel.
A Programot bemutató kisfilm itt tekinthető meg.

 

Kertátadó ünnepség
 

A márciusi járványhullám következtében a kertek elindítása áttolódott az őszi iskolakezdés utánra. A nyár során mindenki tervezgetett és az őszi újra egymásra találás örömével jelentek meg a pedagógusok és a gyerekek a kertekben is, birtokba véve a nyáron megérkezett új eszközöket. Elkezdődhetett a veteményeságyások felásása, földbe kerültek az őszi hagymák, fokhagymák. Az összeszerelt komposztálók várták a lombseprés eredményét. Nyikorogtak a talicskakerekek, színesedtek a kerti feliratok, kibővült, megszínesedett az iskolai élet.

Szeptember elején közös kerti ünnepségen örvendezhettünk a Leányfalui Tündérkert Óvoda és a Móricz Zsigmond Általános Iskola kertjeinek átadásán.

„A rügyön dörömbölő tűnő örömöt” hirdető kertkapu tövébe dr. Nagy István agrárminiszter a gyerekekkel együtt ültette el a futórózsát, amivel az iskolakerteknek - mint a teremtett világ megtapasztalási lehetőségeinek - növekedését is kifejezte.

 

A tárcavezető felidézte: az Agrárminisztérium 2018. őszén karolta fel az iskolakert-mozgalmat, mert az iskolakertek gondozása közben a gyerekek megtanulják a természeti környezet helyes és tudatos használatát, a gyakorlatban is kipróbálhatják a tanultakat, és alapvető természettudományos tapasztalatokra tesznek szert.

Az átadón a programot immár szintén támogató Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány igazgatója, Csepreghy Nándor is vendég volt, aki szerint a világjárvány igazolta, hogy mennyire fontos az önellátás képessége és kiemelte azt is, hogy a jövőt csak a gyerekeken, az oktatáson keresztül lehet elkezdeni építeni.

Adorján András polgármester, mint települési házigazda, egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy Leányfalu óvodája és iskolája szervesen együttműködve, ideális természeti környezetben alakította ki a tankerteket, nem messze Móricz Zsigmond hajdani kertészetétől.

A gyerekekkel közös kertészkedés az átadón megérintette a program nagyköveti szerepkörére felkért McMenemy Márk hobbikertészt is (a KERT-Tv szerkesztője, vlogger), aki a sajtónak az alábbiakat nyilatkozta: „Azért tartom fontosnak a kezdeményezést, mert a kertben töltött idő, a növények gondozása nem csak remek kikapcsolódás, de rengeteget tanít arról, hogy miként is kellene együttműködnünk a természettel. Különösen fontos tudatosítani a gyerekekben, hogy milyen közvetlen hatással vannak a környezetükre. Egy jövő létezik csak, egy fenntartható és környezettudatos jövő.”


Ez az ünnepség indította szimbolikusan útjára az idei program 90 új kertjének birtokba vételét a kezdőknél és 10 kert új szerepbe helyezését a mentoroknál.