Az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM Iskolakerti Alapozó Alprogram fő támogatója az Agrárminisztérium, szakmai lebonyolító szervezete az Iskolakertekért Alapítvány. 
Az Iskolakerti Alapozó Alprogramnak eddig 3 üteme valósult meg, összesen 167 intézmény részvételével, több mint húszezer gyermek elérésével.
Az Agrárminisztérium, mint fő finanszírozó mellett a III. ütemben két további szervezettel bővült a támogatók köre: a Kék Bolygó Alapítvánnyal és a Magyar Biokultúra Szövetséggel.
A Programot bemutató kisfilm itt tekinthető meg.

 

2020. június 2.

Kertészeti mentorálás (III. ütem, 2020)
 

2020-ban ismét a Biokultúra Szövetség munkatársai végzik az iskolakertek, illetve a programba újonnan bekerült mentor óvodakertek kertészeti tanácsadását, vezetését. A kezdő óvodákét - a kis termőterületből adódó egyszerűség miatt - az Iskolakertekért Alapítvány munkatársai végzik.
A kertészeti tanácsadás célja, hogy mind a pedagógusoknak, mind a gyerekeknek garantált legyen a sikerélmény és a biztonság. A nemzetközi gyakorlatnak is megfelelően az iskola-és óvodakertekben az ökológiai gazdálkodás, hétköznapi nevén biogazdálkodás jellemző, és a Programban is ezt ajánljuk. Ezzel biztosítható ugyanis a munkabiztonság, valamint az ökolgiai folyamatok, rendszerek megfelelő működése, amik így szemléltethetők is: például a növény nedveket szívogatják a levéltetvek, azokat pedig pusztítják, visszaszorítják a katicabogarak. Fontos kitérni a talajmegújító művelésre, az iskolák, óvodák udvarain ugyanis gyakran ún. antropogén talajt találunk, magyarul bolygatott, tömörödött és gyakran építkezési törmeléket tartalmaz. A talajcsere költséges és gyakran nem is eredményre vezető volta miatt a taljjavítás a költséghatékony és környezetbarát módszer, alapvetően komposzt, zöldtrágya és mulcs használatával.
Az iskolákat mentoráló biokertész szakemberek vetési tervet készítenek, melyben könnyen termeszthető növények megfelelő társításban és vetési időben szerepelnek, különös tekintettel a nyári szünet alatti fenntartás megkönnyítésére. Növényvédelmi tervvel pedig a várható kártevők környezetbarát módszerekkel való megelőzésére, másodsorban kontrollálására adnak ajánlásokat.

Mentorálás a Pilisborosjenői Német Nemzetiségi Általános Iskolában
Kertészeti tanácsadás a tenki mentoriskolában

 

„Az Agrárminisztérium, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara saját iskolakerti kezdeményezéseik összehangolásaként országos programot indítottak 2019. januárjában.
Az Iskolakerti Alapozó Alprogram az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAMNAK a része.”

A 2020. évtől az Agrárminisztérium, mint fő finanszírozó mellett új támogató a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és a Magyar Biokultúra Szövetség.