Az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM Iskolakerti Alapozó Alprogram fő támogatója az Agrárminisztérium, szakmai lebonyolító szervezete az Iskolakertekért Alapítvány. 
Az Iskolakerti Alapozó Alprogramnak eddig 3 üteme valósult meg, összesen 167 intézmény részvételével, több mint húszezer gyermek elérésével.
Az Agrárminisztérium, mint fő finanszírozó mellett a III. ütemben két további szervezettel bővült a támogatók köre: a Kék Bolygó Alapítvánnyal és a Magyar Biokultúra Szövetséggel.
A Programot bemutató kisfilm itt tekinthető meg.

 

Eszközcsomagok

2020. május 20.

A 3. ütem eszközeiben újdonság, hogy az új célcsoportként belépő óvodák korosztályi sajátosságoknak megfelelő csomagot kaptak, kis méretű, biztonságos munkavégzést lehetővé tevő "hatósugarú" és az óvodáskorúak izomerejéhez méretezett eszközökkel, ágyásszegélyekkel (ebben a korban különösen fontos az ágyásszélek jól látható jelölése, a "hová-lépünk-és-hová-nem" elhatárolása). 

Néhány eszköz a III. ütemben
Néhány eszköz a III. ütemben

A külső környezet tevékeny megfigyelésének lehetőségeit kitágító egyszerű természetismereti eszközök: nagyító, csapadékmérő, bogárnéző is részét képezte a csomagnak. Mind az óvodák, mind az iskolák eszközkészlete a korábbiakhoz hasonlóan, minőségi, tartós használatra készült eszközökből áll, és a környezetbarát, talajmegújító művelés eszközeiből is válogatott, így tartalmaz esővízgyűjtőt, komposztálókeretet, kézi kultivátort, a hazai vetőmagcsomagban pedig talajjavító és méhcsalogató magkeveréket is. A mentor kertek ismét maguk választhatják ki szükségleteiknek megfelelően a kézi és gépi eszközöket, szerszámtárolót, főliasátrat, kerti padot stb - 800 000 Ft (óvodák) illetve 1 000 000 Ft (iskolák) értékben.

„Az Agrárminisztérium, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara saját iskolakerti kezdeményezéseik összehangolásaként országos programot indítottak 2019. januárjában.
Az Iskolakerti Alapozó Alprogram az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAMNAK a része.”

A 2020. évtől az Agrárminisztérium, mint fő finanszírozó mellett új támogató a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és a Magyar Biokultúra Szövetség.