Iskolakerti képzés Gödön a Búzaszem iskolában

Visszajáró vendégként érkeztünk április 12-én a gödi Búzaszem Iskolába, ahol az OIFP-Iskolakerti Alapozó Alprogram keretében 28 iskolakertvezető kollégánknak tartottuk meg a vegyes rendszerű iskolakerti képzésünk jelenléti két napját.

A képzés online részének teljesítésére 2 hét állt rendelkezésre, és a saját iskolakertjük megtervezésével zárult, melyet egy sorvezető segített lépésről lépésre végig gondolni (iskolakerti munkacsapat, iskolai élet menetrendjébe való beillesztés, közösségi kapcsolódások, lehetséges támogatási források, helyi adottságok számbavétele, térbeli elemek elhelyezése, ágyások beültetése).

A gödi iskolakert nagyszerű lelkesítő példa, hiszen mindössze 4 éve indult, és ez alatt az idő alatt a szülői körből kikerült kertvezetők (Zakar Eszter, Szmorek Adrienn) rengeteg befektetett munkájának és szívbéli jelenlétének köszönhetően a gyerekek szakrális nevelésének egyik alapeszközévé vált, ahol az ökológiai és kertészeti tudásátadás mellett a „Nagy Kertésszel” való együttműködést tanulják, mondta Horváth Szilárd igazgató a befogadó köszöntőjében.

A két nap alatt rengeteg praktikus gyakorlati fogást láthattak és élhettek át a jelenlévők az iskolakerti nyílt órán, majd saját maguk is belehelyezkedve a kiskertészek szerepkörébe. Megoldásokat kínáltunk a nyári fenntartáshoz és a közösség mozgósításához, a télen is végezhető kerthez kapcsolódó tevékenységekre, tantárgyi kapcsolódásokra, talajtani kísérletezésre.

        

        

A két napos együttlétet szabaduló szobás kérdések megfejtésével zártuk a vándorkiállításunkról „levadászható” válaszokkal. Jelentjük, mindenki sikeresen kiszabadult!

                     


A lelkesen érkező iskolakertészek még lelkesebben - és a két együtt töltött nap után kis közösséggé kovácsolódva - tértek haza és folytatják az elindított iskolakertjeiket!

Köszönjük házigazdáink szívélyes fogadtatását és mindenkinek a nyitottságát, együttműködését!

Mi is mindig sokat tanulunk ezekből az együttlétekből!

Áldás legyen minden elhintett tudásmag szárba szökkenésén!

Iskolakertekért Alapítvány

Alapítványunk és az Iskolakert-hálózat támogatói:

Adója 1%-ával támogassa az iskolakertek ügyét!