Biztonságos iskolakertek – egészséges talajokon! MÁRCIUS 28-IG MEGHOSSZABBÍTVA!


Az Iskolakertekért Alapítvány és a NÉBIH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának 2019 évben megújult együttműködése alapján immár 7. alkalommal kerül meghirdetésre a két szervezet közös iskolakerti talajvizsgálati pályázata, melynek keretében évente 10 iskolakert számára biztosítható az iskolakert termőtalajának ingyenes bevizsgálása.
A 2016 óta zajló együttműködés keretében eddig összesen 54 iskolakert talajvizsgálata történt meg országszerte. Jelen pályázat nyitott minden Iskolakert-hálózati tag számára.

A pályázat aktualitása:

Az eddig elvégzett vizsgálati körökben elvétve bár, de előfordultak olyan esetek, amikor valamilyen intézkedésre volt szükség a termesztésbiztonság szempontjából. Mivel a nehézfémszennyezettség jelentős negatív élettani hatással bírhat a gyerekek szervezetére, ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy éljen ezzel az ingyenes talajvizsgálati lehetőséggel minden olyan iskolakert vezetője, ahol bármilyen bizonytalanság felmerül az iskolakert talajának – amivel a gyerekek közvetlenül érintkeznek - megfelelő minőségével kapcsolatban.

A pályázat keretében nyújtott kedvezmények:

Az iskolakertekben a talajmintavételt az iskolakert vezetőknek kell elvégeznie az együttműködési szerződés mellékletében szereplő útmutató alapján, és szintén ők gondoskodnak a minták kijelölt laboratóriumba való elpostázásáról is.

A vizsgálathoz a kiválasztott intézményeknek talajszelvény feltárást kell végezniük 60 cm-es mélységig. A feltárás függvényében egy vagy több minta vizsgálata végezhető:

  1. egységes talajadottságok esetén a 0-30 cm-es és a 30-60 cm-es talajrétegekből kell egy-egy db átlagmintát képezni,
  2. amennyiben a talajfeltárás eltérő talajrétegeket mutat 0-60 cm-en belül, úgy a különböző talajrétegekből kell átlagmintákat képezni, az iskola és az Alapítvány közötti együttműködési megállapodás útmutatójának megfelelően.

Indokolt esetben (erős légszennyezettség, határérték közeli szennyezettséget mutató talajvizsgálati eredményeknél) a talajminta vizsgálatok növényminta vizsgálattal egészíthetők ki.

A talajvizsgálatok kiterjednek a talajok alap paramétereire (humusztartalom, kémhatás, összes sótartalom, mésztartalom) makro és mikro tápelem ellátottságára, valamint a 19 leggyakrabban előforduló nehézfém vizsgálatára.

A NÉBIH  talajtani szakértői az iskolakertek számára a vizsgálati eredmények alapján javaslatot dolgoznak ki a  talajjal kapcsolatosan szükséges teendőkről.

A pályázók köre:

Minden olyan iskolakertet működtető közösség jelentkezhet, amely tagja az Iskolakertekért Alapítvány által kordinált Iskolakert-hálózatnak IH (a tagfelvétel feltételei 2024. március 15 -ig teljesülnek, és az EU-n belül található).

A pályázat beadásának módja:

Pályázni a mellékelt pályázati adatlap beküldésével lehetséges az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

A pályázat benyújtásának határideje: 2024. március 22.  MÁRCIUS 28-IG MEGHOSSZABBÍTVA!

A pályázat elbírálása:

Amennyiben a jelentkezők száma meghaladja a NÉBIH által meghatározott keretet (10 iskolakert talajvizsgálata lehetséges évente), úgy a veszélyeztetettség (potenciális szennyezőforrások) alapján rangsoroljuk a jelentkező iskolakerteket.

A kiválasztás szempontjai:

  • az iskolakert talajszennyezettségi kitettségének a mértéke a pályázati adatlap kérdéseinek megválaszolása alapján (nagyvárosi környezet, jelenlegi vagy múltbéli ipari vagy raktározási tevékenység, iparterület közelsége, forgalmas út közelsége, hulladék talajba keveredése, korábbi erre utaló vizsgálatok eredményei, stb.).

A pályázati kedvezményben részesülő kötelezettségei:

  • kötelezettség vállalása az Iskolakertekért Alapítvánnyal való együttműködésre a megfelelő megoldás keresésében és megvalósításában, amennyiben a talajszennyezettség kimutatásra kerül az iskolakertben,
  • kapcsolattartó kijelölése a talajmintavétel, eredmények fogadása, szennyezés esetén a szükséges tennivalók egyeztetése céljából.

Az eredmények belső információként való kezelése:

A talajvizsgálatok eredményét a NÉBIH talajlaboratóriuma az Iskolakertekért Alapítvány számára küldi meg, harmadik féllel szemben adatkiadás lehetősége nem állhat fenn. A NÉBIH talajtani szakértője értelmezi az eredményeket és értesíti az iskolákat a szükséges tennivalókról. A szennyezéssel érintett iskolák az Iskolakertekért Alapítvánnyal együttműködnek a megfelelő megoldás keresésében. Külső kommunikációs tevékenység nem történhet az érintett iskolák beleegyezése nélkül.

A pályázat elbírálásának határideje: 2024. március 25.

A pályázat nyerteseit az Iskolakertekért Alapítvány írásban értesíti. A nyertes pályázók a megnyert szolgáltatást az Iskolakertekért Alapítvánnyal kötött együttműködési megállapodásuk aláírása után vehetik igénybe.

Együttműködési szerződéskötés határideje: 2024. március 31.

A talajmintavétel időzítése:

A talajmintavételeknek és az átlagminták kijelölt laboratóriumba való eljuttatásának 2024. április 1-15. között kell megtörténnie.

A laboratórium elérhetőségét a kiválasztott iskolákkal kötött együttműködési megállapodás tartalmazza majd.

Pályázattal kapcsolatos kérdések:

Tel.: Mátyás Izolda: +36-30/653-0721,

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Pályázati kiírás letölthető formában elérhető: ITT!

Pályázati adatlap: ITT!

Útmutató a talajmintavételhez ITT található!

 

 

Alapítványunk és az Iskolakert-hálózat támogatói:

Adója 1%-ával támogassa az iskolakertek ügyét!