Cékla vermelése a Búzaszem Iskola „Búzakertjében”

 

Iskolakert szakkörünkkel az őszi szünet előtt betakarítottuk a megtermelt céklánkat. Nagyon szép termésünk lett és a gyerekek nagy örömmel húzogatták ki a töveket a talajból.

 

Méretes darabokat is találtunk!

Végül egy talicskányi céklát gyűjtöttünk össze

A tárolás megoldására a fiúk egy kisebb gödröt, vermet ástak a kert egy félreeső részén, amibe aztán belehelyeztük a cékláinkat. Előtte még leszedtük a növények zöldjét, hogy a verembe levél nélkül kerüljenek be.

A fiúk nagyon belejöttek az ásásba, így a gödör nagyjából 40-50 cm mély lett és 1x1 méteres.

Iskolánk közvetlenül a Duna mellett helyezkedik el, így elég homokos öntéstalajunk van, ami segített a gödörben a céklák betakarásában. Belehelyeztük földdel rétegezve a céklákat a verembe majd a tetejét is betakartuk a kiásott földdel. A biztos fagymentesség érdekében a gödröt még szalmával is befedtük.

                                                                                                                    A letakart verem

Ez az eljárás egy időre biztos megóvja a céklákat, de a januári nagy hidegek idején már nem fog segíteni, mikor jobban átfagy a talaj. 
Nagyjából egy hónap elteltével még tökéletes állapotban van a termésünk, semmi nyoma a fagyásnak vagy a kiszáradásnak. A következő egy hónapban terveink szerint elfogyasztjuk őket közösen a szakkörök alkalmával, illetve amennyit tudunk, eladunk a szülőknek, ezzel teremtve egy kis pénzmagot a szakkörünk számára.

Zakar Eszter és a Búzaszem Iskola tanulói

 

 

Alapítványunk és az Iskolakert-hálózat támogatói:

Adója 1%-ával támogassa az iskolakertek ügyét!