Nyomtatás

Iskolakert a távoktatás alatt

2020. március 20.

A digitális távoktatásra való átállás bokros teendői között sokakban felmerült a kérdés: mi lesz most az iskolakerttel? Hogyan műveljük a kertet gyerekek nélkül? Kikre számíthatunk? Hogyan tovább, ha újrakezdjük az oktatást? 

Ezekkel a kérdésfelvetésekkel kapcsolatban fogalmaztunk meg néhány ajánlást.

Személyek a kertben

Mindenekelőtt vegyük figyelembe: első a biztonság. Nincs iskolalátogatás, még ha szabadban kevéssé is terjed a koronavírus (UV-érzékeny). Ne hívjunk be gyerekeket, más iskolából sem (pl. érettségihez kötelező közösségi munkaként). Ez a megfelelő eljárás a gyermekek felé, az életre nevelés szempontjából is.                  

60 évnél idősebb segítők, pedagógusok: rájuk fokozottan figyelnünk kell, hiszen ők a legveszélyeztetettebbek, így most az Ő bevonásuk nélkül dolgozzunk. Biztosítsuk őket arról, hogy később számítunk rájuk is, de ehhez szükséges most az egészségük megóvása! Ne hívjunk segítséget helyi kertbarát körből, egyesületből, mivel a tagság jobbára szépkorúakból áll!

Kertművelés

A pedagógusoknak első dolga a digitális oktatás megvalósítása, ami többletmunkával jár, nem pedig több szabadidővel. Ugyanakkor a természet nem vár, tovább zajlanak az életfolyamatok, és ha nem vigyázunk, egy eltarackosodott, gyommagvakkal teleszórt, lehangoló kert fogadhat minket és a gyerekeket az újrainduláskor.

Célunk, hogy olyan tanácsokat adjunk, amik segíthetik a későbbi  újraindulást, a többi munka és az egészség veszélyeztetése nélkül.

Hangsúlyozzuk azonban, hogy a gyomok csak akkor válnak veszélyessé ilyen ugaroltatás során, ha azok allergén virágport termelnek, magot hoznak, vagy a talajban áttelelő képleteket hoznak létre (tarackbúza, apró szulák). Egyes gyomok (fehér libatop) ehetők is. A veszélytelen gyomokat zöldtrágyként kezelhetjük, és még tavasszal, virágzás előtt bekapálhatjuk. 

Tantárgyi iskolakert távoktatásban

Feladatok otthonra

Jó böngészést, és a lehetőségekhez mérten jó kertészkedést kívánunk mindenkinek!

Iskolakertekért Alapítvány