Kedves Iskolakert-hálózati előkészülő és rendes tagok!

Kedves Barátaink!

 

Ezennel meghirdetjük a 2019 évi "Biztonságos iskolakertek – egészséges talajokon!" - pályázatunkat az Iskolakert-hálózat iskolakertet működtető közösségei részére.

 

A pályázat benyújtásának határideje: 2019. december 9.   DECEMBER 16-IG MEGHOSSZABBÍTVA!

Az Iskolakertekért Alapítvány és a NÉBIH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának 2019. évben megújult együttműködése alapján immár 4. alkalommal kerül meghirdetésre a két szervezet közös iskolakerti talajvizsgálati pályázata, melynek keretében 10 iskolakert számára biztosítható az iskolakert termőtalajának ingyenes bevizsgálása.

A 2016 óta zajló együttműködés keretében eddig összesen 30 iskolakert talajvizsgálata történt meg országszerte. Jelen pályázati kör is nyitott az egész ország területén működő minden Iskolakert-hálózati tag valamint azon Előkészülő tagok számára, akik nyilatkozatban vállalják, hogy iskolakertjüket 2020 tavaszán biztosan elindítják. 

 

A pályázat aktualitása: 

Az eddig elvégzett vizsgálati körökben előfordultak olyan esetek, amikor valamilyen intézkedésre volt szükség a termesztésbiztonság szempontjából. Mivel a nehézfémszennyezettség jelentős negatív élettani hatással bírhat a gyerekek szervezetére, ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy éljen ezzel az ingyenes talajvizsgálati lehetőséggel minden olyan iskolakert vezetője, akiben bármilyen bizonytalanság felmerül az iskolakert talajának – amivel a gyerekek közvetlenül érintkeznek - megfelelő minőségével kapcsolatban. 

 

A pályázat keretében nyújtott kedvezmények: 

Az iskolakertekben a talaj mintavételt az iskolakert vezetőknek kell elvégeznie az együttműködési szerződés mellékletében szereplő útmutató alapján, és szintén ők gondoskodnak a minták kijelölt laboratóriumba való elpostázásáról is. 

A vizsgálathoz a kiválasztott intézményeknek talajszelvény feltárást kell végezniük 60 cm-es mélységig. A feltárás függvényében egy vagy több minta vizsgálata végezhető:

egységes talajadottságok esetén a 0-30 cm-es talajrétegekből kell 1 db átlagmintát képezni,

amennyiben a talajfeltárás eltérő talajrétegeket mutat 0-60 cm-en belül, úgy a különböző talajrétegekből kell átlagmintákat képezni, az iskola és az Alapítvány közötti együttműködési megállapodás útmutatójának megfelelően. 

Indokolt esetben (erős légszennyezettség, határérték közeli szennyezettséget mutató talajvizsgálati eredményeknél) a talajminta vizsgálatok növényminta vizsgálattal egészíthetők ki. 

A talajvizsgálatok kiterjednek a talajok alap paramétereire (humusztartalom, kémhatás, összes sótartalom, mésztartalom) makro és mikro tápelem ellátottságára, valamint a 19 leggyakrabban előforduló nehézfém vizsgálatára. 

A NÉBIH  talajtani szakértői az iskolakertek számára a vizsgálati eredmények alapján szakmai javaslatot dolgoznak ki a talaj termékenységének növelésére, visszapótlására, a talajjal való hosszú távú gondoskodás megvalósításáról. 

 

A pályázók köre

Minden olyan iskolakertet működtető közösség jelentkezhet, amely előkészülő vagy rendes tagja az Iskolakertekért Alapítvány által koordinált Iskolakert-hálózatnak IH (a tagfelvétel 2019. december 5 -ig megtörténik). 

A pályázat beadásának módja: 

Pályázni a mellékelt nyomtatott betűkkel kitöltött, aláírt pályázati adatlap és a hozzá tartozó aláírt nyilatkozat beküldésével lehetséges az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. 

Az adatlap és nyilatkozat a következő linkre kattintva érhető el: 

 

 A pályázat benyújtásának határideje: 2019. december 9. 

 

A pályázat elbírálása: 

Amennyiben a jelentkezők száma meghaladja a NÉBIH által meghatározott keretet (10 iskolakert talajvizsgálata lehetséges évente), úgy a veszélyeztetettség (potenciális szennyezőforrások) alapján rangsoroljuk a jelentkező iskolakerteket. 

A kiválasztás szempontjai: 

- az iskolakert talajszennyezettségi kitettségének a mértéke a pályázati adatlap kérdéseinek megválaszolása alapján (nagyvárosi környezet, jelenlegi vagy múltbéli iparterület közelsége, forgalmas út közelsége, hulladék talajba keveredése, korábbi erre utaló vizsgálatok eredményei, stb.) 

 

A pályázati kedvezményben részesülő IH tagintézmények kötelezettségei: 

- az iskolakertben egy elkülönített terület biztosítása felhalmozási tesztnövény (saláta, gyökérzöldség) számára a termesztési időszak végén esedékes növényanalízisek számára (szennyezettség kimutatása esetén),

- kötelezettség vállalása az Iskolakertekért Alapítvánnyal való együttműködésre a megfelelő megoldás keresésében és megvalósításában, amennyiben a talajszennyezettség kimutatásra kerül az iskolakertben,

- kapcsolattartó kijelölése a talajmintavétel, eredmények befogadása, szennyezés esetén a szükséges tennivalók egyeztetése céljából.

 

Az eredmények belső információként való kezelése: 

A talajvizsgálatok eredményét a NÉBIH talajlaboratóriuma az Iskolakertekért Alapítvány számára küldi meg, harmadik féllel szemben adatkiadás lehetősége nem állhat fenn. A NÉBIH talajtani szakértője értelmezi az eredményeket és értesíti az iskolákat a szükséges tennivalókról. A szennyezéssel érintett iskolák az Iskolakertekért Alapítvánnyal együttműködnek a megfelelő megoldás keresésében. Külső kommunikációs tevékenység nem történhet az érintett iskolák beleegyezése nélkül. 

 

A pályázat elbírálásának határideje: 2019. december 12. 

A pályázat nyerteseit az Iskolakertekért Alapítvány írásban értesíti. A nyertes pályázók a megnyert szolgáltatást az Iskolakertekért Alapítvánnyal kötött együttműködési megállapodásuk aláírása után vehetik igénybe. 

 

Együttműködési szerződéskötés határideje: 2019. december 18. 

 

A talajmintavétel időzítése: 

A talaj mintavételeknek és az átlagminták kijelölt laboratóriumba való eljuttatásának 2019. december 18 - 2020. január 30. között kell megtörténnie. 

A laboratórium elérhetőségét a kiválasztott iskolákkal kötött együttműködési megállapodás tartalmazza majd. 

 

Pályázattal kapcsolatos kérdések: 

tel: Mátyás Izolda: +36 30 653 0721

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Sikeres pályázást kíván az Iskolakertekért Alapítvány!

 

Alapítványunk és az Iskolakert-hálózat támogatói:

Adója 1%-ával támogassa az iskolakertek ügyét!