Nyomtatás

Projektzáró rendezvény


(Országos Iskolakert-Fejlesztési Program Iskolakerti Alapozó Alprogram III. ütem)

Az online formában megtartott rendezvény 2021. január 26-án zajlott, 14 órától 17 óráig. Célul tűztük ki, hogy a 2020. évi alapozó alprogramban résztvevő intézmények áttekintő képet kapjanak a program szervezésének részleteiről, megismerjék a támogatókat, egymás tevékenységébe bepillantást nyerjenek, elinduljon egy kölcsönös kommunikáció, kapcsolat alakulhasson ki közöttük, ami a 2020. évi pandémia miatti elzártság miatt eddig korlátozottan történhetett meg. 

A rendezvény az Iskolakertekért Alapítvány Microsoft Teams felületén lett kialakítva, ide tudtak a regisztrált résztvevők a megadott időpontban belépni.


Az online formában megvalósult rendezvény 3 órás programján 167 fő vett részt, a részvevő intézmények képviselői mellett köszönthettük az Agrárminisztérium, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és a Magyar Biokultúra Szövetség munkatársait, továbbá az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkársága, az Oktatási Hivatal, és intézmények (óvodák, iskolák) fenntartóinak képviselőit is. 

Előadást tartottak: az Iskolakertekért Alapítvány szakmai munkatársai, Mátyás Izolda, dr. Halbritter András, és Huzián Zsófia, a Magyar Biokultúra Szövetség (konzorciumi partner) munkatársai: Krnács Kitti és Gelencsér Margit.

A program résztvevői közül minden kategória képviseletében egy-egy intézmény kertvezetője beszámolt kertjük kialakításáról  és az éves óvodakerti/iskolakerti tevékenységeikről. A kertbemutatókat színesítette a “Gyerekszáj” megszólaltatása néhány intézmény által beküldött rövid gyermek felvételek bejátszásával.

Az Alapozó Alprogram II. ütemének tavaly nyári zárórendezvénye elmaradt a világjárvány következtében. Ezért a II. ütem résztvevőit is meghívtuk a hallgatóság körébe, és az ütem legjelentősebb fejlesztéséről, a SzínesHáz szabadtéri tanterem - példás összefogással történő - megvalósításáról Szelesné Kása Ilona (Színeskert: Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és AMI) osztotta meg gondolatait és örömét.

Várunk téged a SzínesKertbe SzínesHázba Lakitelekre
Szelesné Kása Ilona
öko művésztanár és
öko diákjai 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
 
 
 

A mentorkertekben megrendezett nyílt napok két kivétellel (Hegykő, Solymár) online formában zajlottak idén ősszel. Mind a személyesen megtartott, mind az online nyílt nap tapasztalatairól beszámolt egy-egy kertvezető: Molnár Péterné a résztvevők jelenlétében megtartott bemutató foglalkozásokról osztott meg életképeket (Sulifarm: Hegykő, Fertő-táj Általános Iskola).             

 
   Offline nyílt nap a kertben, Hegykőn
   Online nyílt nap Debrecenben
 

Fodorné Magyar Ágnes (Rózsavölgyi Gyermekkert:
Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola) pedig
az online nyílt nap előnyeit és hátrányait is elemezve
röviden tájékoztatott az online nyílt napjukon is
bemutatott megújult technika és tervezés tantárgyról és
kerettantervről.

A rendezvény szünetében online kiállításra invitáltuk a részvevőket a program honlapján elérhető Galériába. Itt megtekinthették az előre bekért kerti alkotások, rajzok, versek, füzetmunkák fotóit valamint az egész éves iskolakerti tevékenységüket bemutató életképekből válogatott fotómontázsokat és videókat. Az ötletekben gazdag virtuális kiállítás továbbra nyitva áll az érdeklődők számára:
https://www.iskolakertekert.hu/index.php/hu/galeria-iskolakerti-alapozo-alprogram


A rendezvényt követően sok pozitív visszajelzést kaptunk, örülünk, hogy hasznosnak tartottátok a zárórendezvényen elhangzott előadásokat, beszámolókat!