1%

eseménynaptár

 

 

Óvodakerti jó gyakorlatok - Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata óvodakertet működtető közösségek számára

Pályázók köre
Pályázatot nyújthat be bármely olyan Kárpát-medencében működő magyar nyelvű közösség, mely kertet művel óvodás korú gyerekek aktív bevonásával, saját területen vagy külső helyszínen és a pályázó tagja az Iskolakert-hálózatnak.

Az Iskolakert-hálózathoz való csatlakozás módja itt olvasható: www.iskolakertekert.hu/csatlakozas

A pályázat célja 
Az óvodakert a gyermeknevelés egyik kiemelt színtere, hiszen a szabadlevegőn való mozgásos játéktevékenységek mellett számtalan lehetőséget biztosít a gyermeki személyiség kibontakoztatásához, az egészséges, tevékenységekben megnyilvánuló fejlődéshez. A természethez fűződő pozitív érzelmi viszony kialakítása itt igazán életszerű. Az óvodakert eszköz lehet az óvodapedagógus kezében, ha tudatosan élünk vele. Eszköz ez a gyermekek munkára nevelésében, az érzékelés, észlelés útján történő tapasztalatszerzésben, a természet biológiai körforgásának tudatosításában, a természetvédelem közvetlen gyakorlásában, a felfedezéses, a problémamegoldó-, élményközpontú tanulásban, az egészséges életmód alakításában, az együttműködés és társas készségek alakításában, megfelelő viselkedési formák gyakorlásában (Ráczné Németh Csilla: Négy évszak az óvodakertben c. könyv alapján). Fontosak az óvodakertek! Minél hamarabb kezdjük el a kertnek, mint oktatási térnek és eszköznek a használatát, annál előbbre jutunk. Az iskolakert, mint az Iskolakertekért Alapítvány által használt gyűjtőfogalom, magába foglalja az óvodakerteket is. Az Alapítvány sok iskolai jó gyakorlatot gyűjtött be már országszerte, melyet közvetít iskolai kertészkedést tervező vagy végző közösségeknek. Óvodai jó gyakorlataink még kevesen vannak. Ezért jó példákat, megvalósításokat keresünk az óvodák köréből is, hogy tudásbázisunkat, ötlettárunkat gyarapítsuk. Célunk, hogy a jó példával és tapasztalattal bíró kollégákat, közösségeket megtaláljuk és velük együtt erősítsük az Iskolakertekért Alapítvány óvodakerti szakmai munkáját.


Benyújtandó dokumentumok:
1. Kitöltött adatlap (1. sz melléklet)
2. Megfogalmazott óvodakerti jó gyakorlat. A tartalom kifejtését word formátumban (szabad szerkezetben) kérjük.
3. Minimum 15 db jó minőségű fényép jpg formátumban (több is lehet), mely a megfogalmazott szöveges tartalom illusztrálására szolgál.
4. Kitöltött nyilatkozat fényképhasználatról (2.sz melléklet; hivatkozott jogszabály: https://www.adatvedelmirendelet.hu/wp-content/uploads/Infotv.m%C3%B3dos%C3%ADt%C3%A1s07.27.-1.pdf)

Mellékletek letölthetőek:

  1. sz. melléklet
  2. sz. melléklet

Tartalmi követelmények:
Az óvodakerti jógyakorlat kötelezően tartalmazza az alábbi elemeket:
• Óvodakerti tevékenységek bemutatása: a kertben végzett, illetve azon csoportszobai tevékenységek egyaránt, amelyek szorosan az óvodakerthez kötődnek. (A tevékenységek lehetnek kertészetiek, megfigyelések, kísérletek, feldolgozások, kézművesség, hagyományápolás, közösségi események felnőttek bevonásával, stb., de mindnek a kerthez kell kötődnie.)
• Kérjük a leírt tevékenységeket rendszerbe foglaltan megjeleníteni, bemutatva a tevékenységek egymásra épülését, évkörös folyamatát, hogy azok komplexen mutassák be a jó gyakorlatot.
• Gyerekek bevonásának módja (milyen időkeretben, egyszerre hány gyerekkel).
• Óvodakert nyári fenntartásának módja.
• Téli, óvodakerthez köthető tevékenységek.

A benyújtás ideje és módja:
A pályázat az ADATLAP és a NYILATKOZAT FÉNYKÉPHASZNÁLATHOZ c. mellékletek megküldésével 2019. augusztus 15-ig nyújtható be elektronikusan az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.
A levél tárgyába kérjük beírni: Óvodakerti jó gyakorlatok – pályázat benyújtása

 

Hiánypótlás
Hiánypótlásra felszólítás után 5 napon belül, egy alkalommal van lehetősége a pályázónak.

A kiválasztott három legjobb pályázat nyereményei:

  • Nádland Kft. 100 000 Ft értékű árukészlete;
    • Nagykutasi Viktor kertész által felajánlott 100 000 Ft értékű minőségi kerti szerszámok; 
    • Oázis Kertészet 100 000 Ft értékű vásárlási utalványa, mely beváltható az ország bármely Oázis áruházában.

A nyereményhez jutás módja: személyesen egyeztetve a nyertesekkel.

A pályázat elbírálásának szempontjai
• minél több és sokoldalúbb, egymásra is építő óvodakerti tevékenység jelenik meg;
• a tevékenységek építenek a gyerekek aktív részvételére és kerti munkájára;
• a leírt tevékenységek mások számára is példaértékűek; 
• megvalósításuk a lehető legköltséghatékonyabb.

A pályázatok bírálatának határideje: 2019. augusztus 31.
A nyertes intézmények nevének megjelentetése a www.iskolakertekert.hu oldalon történik, valamint a döntésről a kapcsolattartó személy elektronikus értesítést kap. 
A helyezettek egy kiválasztott csoportja lehetőséget kap a 2019. őszi Iskolakert-hálózati találkozón (Budapest, 2019. október 4.) való bemutatkozásra is, műhelymunka keretében.

A pályázat benyújtásával kapcsolatos kérdéseit elküldheti az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Sok sikert kívánunk!

Iskolakertekért Alapítvány 
www.iskolakertekert.hu 
http://www.facebook.com/iskolakertekert