Iskolakertekért Alapítvány Összefoglaló_VEVI_II Műhelynap_Kocsér_honlapra

Jelen lenni örömmel, megfigyelni nyitottsággal, tevékenykedni együtt!

Támogatóink:

bio-gazdabolt.hu
barnaesfiai.hu
kertimag.com
Valeyrac Exotics
NÉBIH
Nádland
Pályázat Menedzser

vaci egyhazmegye fejlesztesi iroda    iskolakertekert

 

II. Iskolakert Műhelynap

2016.06.07., Kocsér

resztvevok1

A Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Irodája, az általa koordinált iskolák részére rendezett újra műhelynapot az Iskolakertekért Alapítvány közreműködésével. Ezen a napon már minden kertvezető megkezdett iskolakerti munkával érkezett, így az egész nap egy igazi műhelynappá tudott alakulni, adtuk-vettük az ötleteket. 

A napot Fieszl Csaba (VEVI) nyitotta meg, majd Bodnár András, Kocsér polgármestere mesélt a település jellegéről, mai képéről. 

A szakmai munka Gévai Imre beszámolójával folytatódott, aki elmesélte, hogy náluk a kertészkedés néhány évvel ezelőtt a „Vesd bele magad” mozgalomhoz csatlakozva indult, a gyerekeket otthon keresték fel a pedagógusok és bíztatták, értékelték, díjazták a kis kertészeket. 

Sorra vettük az egyes iskolákat, mindenki mesélt a jelenlegi helyzetéről, problémáiról, sikereiről. Ahol jelenleg nehézségek vannak, ott hosszabban elidőztünk, megoldási módokkal segítettük egymást. Fényképeket is vetítettünk, hasznos volt belelátni egymás munkájába.

resztvevok2

A helyi iskolakertben folytattuk a napot. Jó volt látni, hogy milyen szépen alakult a kert a két kertvezető – Szaszkó Sándorné Marika, Mészáros Ervin – és a szakkörös gyerekek munkája nyomán. Játszottunk, formailag legalábbis. Pauliczky Nóra (Iskolakertekért Alapítvány) vezetésével olyan játékos feladatokat csináltunk, amelyek mind ahhoz segítik hozzá a gyerekeket, hogy jobban megismerjék, részleteiben is felfedezzék saját iskolakertjüket. 

kert

resztvevok3

Ebédet követően Mátyás Izolda (Iskolakertekért Alapítvány) a nyári fenntartás jó példáiról mesélt. Az alapítványhoz beérkező pályázatok részletei jó megoldási módokat kínálnak, ezek rövid összefoglalóját az alapítvány honlapján olvashatjátok:

 

http://www.iskolakertekert.hu/otlettar/fenntarthatosag/14-all/156-nyari-szunet

 

A délutáni műhely témája az „Egészség és kert” kapcsolata volt. Az iskola ebédlőjében készítettünk csinos szendvicseket, használtuk az iskolakertben begyűjtött fűszereket, díszítésre szánt virágokat, zöldségeket, ehető gyomnövényeket. Alkottunk, terítettünk, ahogyan azt a gyerekekkel is szeretnénk. Mire elkészült a kertbüfé, megérkeztek a furulyavizsgáról a gyerekek és már kezdődhetett is a falatozás. Együtt elemeztük a büfé összetételét, kóstolgattuk az új ízeket, találgattuk, mi mi lehet. Jó volt a hangulat, a gyerekek még egy dallal is megajándékoztak bennünket. Mindannyian átélhettük az iskolakert egyik fontos üzenetét, hogy jó együtt dolgozni, alkotni, jó közösen elfogyasztani azt, amivel ezidáig vesződtünk és jó együtt leülni a szépen megterített asztal köré…

resztvevok4

Köszönjük a kocsériak kedves és gondos vendéglátását!

 Együttműködő szakmai partnereink:fb

 

 mkne logo new   okoiskola logo   biokultura logo   ikon studio   OFI logo alap fekvo RGB  zoldovoda logo nagy   

 

    vevi kor MárványhegyLogo regicimer   anthropolis newlogo4             kkoszlogo