Iskolakertekért Alapítvány VEVI fórum

Jelen lenni örömmel, megfigyelni nyitottsággal, tevékenykedni együtt!

Támogatóink:

bio-gazdabolt.hu
barnaesfiai.hu
kertimag.com
Valeyrac Exotics
NÉBIH
Nádland
Pályázat Menedzser

Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Irodája tavasszal mezőgazdasági szakkört hirdetett az egyházmegyéhez tartozó iskolák körében. A 16 vállalkozó iskolai közösség számára 2015. november 6-án rendeztek indító szakmai fórumot, melyre az Iskolakert Alapítványt közreműködőként hívták el.

kep1

Dr. Csáki Tibor atya bevezető szavai után bemutatkozott néhány már iskolakerttel rendelkező iskola:

Cserhátsurány példája azt mutatta, hogy az önkormányzattal és a szülőkkel szorosan együttműködve milyen messzire lehet eljutni. Az iskolások rendben tartják néhány idős ember kertjét, az önkormányzat közmunkásaival művelnek egy nagyobb területet és szeretetszolgálatként gondozzák az útszéli keresztek környezetét.

Rimócon bár akadnak nehézségek, a megkezdett jó példát folytatják, a kertet művelik, a gyerekek továbbra is részt vesznek a foglalkozásokon és gazdagodnak.

Egyházasgergén szakiskola működik. Korábban volt mezőgazdasági szak is, onnan datálódik még az iskolakert, amit igényesen és széleskörű tevékenységgel tartanak fenn jelenleg is annak ellenére, hogy már csak szakács és asztalos képesítést szerezhetnek a diákok. A mai napig ők takarítják be a krumplit, palántát nevelnek, füvet nyírnak, gyomlálnak. A kerti termésből egész évre való csalamádé készül a szakács diákok közreműködésével a tankonyhán, amit fel is használnak az iskolai étkeztetésben.

Dr. Ónodi Gábor a gödöllői Szent István Egyetem oktatója arról beszélt, hogy minden helynek, környezetnek megvan a maga sajátossága, adottsága, hangulata: „genius loci”, így a kerteknek is, amely komoly érzelmi hatással van az ott élő emberekre. Gyerekek környezetével kapcsolatban mindez fokozottan érvényesül, ennek kell tudatában lennünk akkor, amikor iskolakertben gondolkodunk, az iskolakert kialakítását tervezzük.

Mátyás Izolda bemutatta az Iskolakertekért Alapítványt. Mesélt a Szakmai Műhely munkájáról és tájékoztatta a jelenlévőket az Iskolaket-hálózat mibenlétéről, a tagság előnyeiről, a csatlakozás lehetőségeiről.

Pauliczky Nóra arról beszélt, hogy az iskolakertek hosszútávú jó működéséhez mely területek alapos átgondolására van szükség.

A teremben berendeztünk egy kis kiállítást is, mellyel az iskolakertekben rejlő számtalan lehetőségre hívtuk fel a jelenlévők figyelmét.

kep2

A fórum végén közösen ellátogattunk a Váci Karolina Katolikus Általános Iskola kertjébe, aminek fő profilja az évelő gyógynövények termesztése, de zöldség ágyások is megtalálhatók benne:

kep3

Iskolakertekért Alapítvány írása

 Együttműködő szakmai partnereink:fb

 

 mkne logo new   okoiskola logo   biokultura logo   ikon studio   OFI logo alap fekvo RGB  zoldovoda logo nagy   

 

    vevi kor MárványhegyLogo regicimer   anthropolis newlogo4             kkoszlogo