Iskolakertekért Alapítvány Kert-mesék

Jelen lenni örömmel, megfigyelni nyitottsággal, tevékenykedni együtt!

Támogatóink:

bio-gazdabolt.hu
barnaesfiai.hu
kertimag.com
Valeyrac Exotics
NÉBIH
Nádland
Pályázat Menedzser

Kert mesék

 

A mesék az ismeretek befogadásán túl megnyitják a gyermekszíveket, a kert-mesékkel segíthetjük a gyerekek érzelmi kötődését a kert növényi és állati „lakóihoz”.


Tapasztalataink szerint a gyerekek a kertben tevékenykedni szeretnek leginkább, de esetenként, ha beszorulunk az eső miatt, vagy éppen zsíroskenyér szünetet tartunk körbe ülve, jól jöhet egy-egy kertmese.
Ehhez szeretnénk néhány könyvet ajánlani, melyeket magunk is szívesen lapozgattunk már.


Nálatok nőnek-e még égigérő paszulyok?


    kert mesek 01 A két kötetes mesekönyv 163 mesét tartalmaz a kertben is megtermő növények sokfélségéről.  A mesekönyv első kötetében a kisebbeknek, a másodikban a nagyobbaknak szóló meséket olvashatunk, és mivel termények szerint is csoportosítva vannak a mesék, könnyen rátalálhatunk az iskolakertben éppen aktuális növényekhez, munkákhoz legjobban illőre. A könyv történetéhez tartozik, hogy a mesék a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Biodiverzitás osztályának a 2008-ban meghirdetett országos meseíró pályázatára íródtak, jelentős részüket gyerekek fogalmazták, és ők is illusztrálták a könyvet. 


Megrendelhető online a Zöldbolt és Zöldpolc web-áruházakban egyaránt.

 


Fráter Erzsébet: Mesés növények, növényes mesék

 

kert mesek 02  

 

"Gyönyörűen illusztrált kötet a növényvilág legendáiról - mesékkel, botanikai leírásokkal. Régen az erdők és a hegyormok, a füves puszták és a félsivatagok az emberi közösségek természetes életterei voltak, s alig van olyan nép, melynek meséiben, mondáiban ne szerepelnének a környezetükben élő növények.
Mesekönyvünkkel egy nyúlfarknyi válogatást szeretnénk adni abból a hallatlanul gazdag kincsestárból, amelyet a különböző földrészek és népek kultúrája tár elénk. A történetek között olvashatók népmesék, eredetmondák, legendák egyaránt, Debrecentől Karthágóig, Szent László királyunk udvarától Sziddhártha herceg palotájáig. S mert azt szeretjük, amit ismerünk, ne csak a csodálatos képekkel illusztrált "növényes meséket" olvassuk nyitott szívvel, hanem a botanikus jegyzeteit, a "mesés növényekről" szóló leírásokat is!" (A kiadó)

 

 

 

 

Kedvezményesen megrendelhető a www.booker.hu   oldalon.Fráter Erzsébet, Csíkszentmihályi Berta: Erzsébet királyné esete a rozmaringgal - és más növényes mesék


 kert mesek 03    

 

 

   

E kötetbe különböző földrészekről származó, többféle műfajba (monda, mese, anekdota stb.) tartozó "növényes mesék" kerültek. A könyv nemcsak a történetek gazdag fantáziavilágát tárja elénk, hanem szakszerűen, de ugyanakkor élvezetesen bemutatja a főszereplőket, magukat a növényeket is.  A történetek virágokról, fákról és füvekről szólnak, hol ezek eredetét, hol ezek jelentőségét vagy kulturális szerepét mutatják be a világ különféle népeinek meséi által.
A kurta kis meséket tudományos leírás követi az adott növényről, megtűzdelve néhány érdekességgel is, és ezekkel szemben egész oldalas, keretes kép látható.

 

 

 

 

Most féláron megrendelhető a www.booker.hu   oldalon.


    
Összeállította: Iskolakertekért Alapítvány

 

 Együttműködő szakmai partnereink:fb

 

 mkne logo new   okoiskola logo   biokultura logo   ikon studio   OFI logo alap fekvo RGB  zoldovoda logo nagy   

 

    vevi kor MárványhegyLogo regicimer   anthropolis newlogo4             kkoszlogo