Iskolakertekért Alapítvány Kert-dizájn

Jelen lenni örömmel, megfigyelni nyitottsággal, tevékenykedni együtt!

Támogatóink:

bio-gazdabolt.hu
barnaesfiai.hu
kertimag.com
Valeyrac Exotics
NÉBIH
Nádland
Pályázat Menedzser

Növénytáblák


kert design01A laminált papír nem tartós, az üveg balesetveszélyes, a kerti növényjelző tábla pedig műanyag, és nem mutat jól egy környezetbarát kertben. Újrahasznosított tábla? Dolgozunk rajta, de eddig semmi átütő eredmény…

 

 

Marad a fatábla? Közepesen tartós, elszíneződhet…

 

 


Amivel jó tapasztalataink vannak: a festett kő!

 

 

Hátránya: oda kell szállítani, és van súlya! Titka, mint minden más kültéri táblának: az UV-álló festék. Mi mészkőre dolgoztunk. Az élek lekerekítése, a felület csiszolása eltartott néhány ezer évig, de mi készen kaptuk a patakmederből. Maradék kültéri festékeket használtunk: zománcfesték, nitrozománc, lazúr. Fontos a kontúrozás! A kő felületkezelését nátron-vízüveggel oldottuk meg, ez minden festékboltban kapható, olcsó és környezetbarát szer. Felhordáskor enyhén veszélyes, ha bőrre kerül (lúgos), de száradás után ez már nem jellemző. Mindenesetre ne gyerekek dolgozzanak a vízüveggel! Ettől kissé fényesebb és sötétebb lesz a kő felülete, de könnyebb tisztítani, és kevésbé mállik, télállóbbá válik.


Egyik oldalára magyarul, másikra a külföldi vendéghallgatóink kedvéért angolul írtuk a neveket. Aztán az lesz felül, amelyiket akarjuk. Az alsó felére írhatunk más jellemzőt is, persze, aztán a kíváncsi gyerekek alákukkanthatnak.


A köveket csak letesszük a növény mellé, és kész.


Napóra raklapból

        

kert design02kert design03

 

Először is tervezzük meg a napórát, az adott helyszínhez (szélességi kör), tervezett tájoláshoz. Ehhez ma már nem kell csillagásznak lenni: segít a Shadows program (ingyenes, funkciókban korlátozott próbaverzió: (http://www.shadowspro.com ). Fontos, hogy a raklap méretére készítsük el, nyomtassuk ki. Az óra- és naptárvonalak raklapra való átrajzolása után jöhetnek a számok, díszítés, majd a mutató elkészítése (a szoftver ennek is megadja méretét, irányát). A festés ezúttal is maradék zománccal történt.

 


Végül kapott egy vékony lakkot, a hátoldal lenolajat (ez környezetbarátabb, de sárgít). kert design04Eredetileg csak egy árnyékoló táblát szerettünk volna a hőmérő elé, de ez lett belőle.Azért a mini meteorológiai állomásról nem mondtunk le: eső és szélmérő került a tetejére, szintén az újrahasznosítás jegyében.

 

 

Figyelem: ha ezután is marad festék, amit végképp nem tudunk később hasznosítani (pl. mert beszáradt), az veszélyes hulladék lesz, mégpedig: EWC 080111 - Szerves oldószereket, illetve más veszélyes anyagokat tartalmazó festék- vagy lakk-hulladékok (http://www.kvvm.hu/szakmai/ewc). Nézzünk utána a legközelebbi hulladékudvarban, átveszik-e!

 

 

 


Összeállította: Iskolakertekért Alapítvány

 

Mozikert Budapest

 Együttműködő szakmai partnereink:fb

 

 mkne logo new   okoiskola logo   biokultura logo   ikon studio   OFI logo alap fekvo RGB  zoldovoda logo nagy   

 

    vevi kor MárványhegyLogo regicimer   anthropolis newlogo4             kkoszlogo