Iskolakertekért Alapítvány Magaságyás

Jelen lenni örömmel, megfigyelni nyitottsággal, tevékenykedni együtt!

Támogatóink:

bio-gazdabolt.hu
barnaesfiai.hu
kertimag.com
Valeyrac Exotics
NÉBIH
Nádland
Pályázat Menedzser

 

Magaságyás az iskolakertben


magasagy01

A magaságyás többféle célt is szolgálhat az iskolakertben. Leginkább ott van rá szükség, ahol az iskola udvarán jellemzően rosszak a talajadottságok (tömörödött, kavicsos vagy murvás, sittes, stb.) Ilyen esetben a magaságyás biztosítja a megfelelő termőréteg vastagságot (min. 30 cm), eszerint is kell kialakítani. Egyéb esetekben is érdekes lehet magaságyást építeni, mivel a terepszintből kiemelve a termesztő felületet jobban felhívja rá a gyerekek figyelmét, kisebb lesz a letaposás veszélye forgalmasabb iskolaudvarokon. Továbbá kényelmesebb művelni, mivel nem kell annyit hajlongani, színesre festve dekoratív eleme lesz az iskolakertnek.

 

 

 

 

 

 

 

A magaságyás kialakítása

 

  A magaságyást olyan helyen alakítsuk ki, ahol sok napsütéshez jut majd, ajánlott az észak-déli irányban történő kialakítás. Ideális mérete 1,2 - 1,5 méter szélesség és 2,5 - 3 méter hosszúság.

• Az ágyás méretének megfelelően ássunk egy ásónyomnyi mély gödröt, ha az iskolakert talaja ezt lehetővé teszi. Ha tömörödött, esetleg kavicsos a termett talaj, a magaságyást azon is elkészíthetjük. Egy ásóvillával mindenképpen lazítsuk fel a talajt a magaságyásunk alatt, amennyire lehetséges.

 Az ágyás favázát, amely körülbelül 80 centiméter magas legyen, természetes szerrel (pl. használt sütőolaj, lenolaj) impregnált staflifából (5x5 cm) állítsuk össze, amelyeket kb. 20 cm mélyen a földbe engedünk. Erre a vázra szegeljük vagy csavarozzuk fel a vízszintes deszkákat (erre a célra használhatunk széldeszkát, idősebb anyagot, akár felfűrészelt vasúti talpfát is).

 A keret összeállítását több lépésben javasoljuk kivitelezni:

- vágjuk le méretre a tartóoszlopokat (80 cm) ás mind a négy oldalhoz való deszkákat,

- fekvő helyzetben készítsük el a keret két hosszabbik oldalát: a tartó oszlopokra szögeljük fel a deszkákat, figyelve a köztük kimaradó fél cm-es résre,

- rövidebb oldal deszkáinak segítségével jelöljük ki a gödrök helyét a tartóoszlopok számára, és ássuk is ki őket egy ásónyom (kb. 20 cm) mélyen. Érdemes kis ráhagyással dolgozni, hogy a beállított keretet lehessen majd szükség szerint   igazítani a gödörben,

- állítsuk be a helyükre az előkészített hosszabbik oldalakat, majd a rövidebb oldal deszkáit szögeljük a már álló helyzetű tartóoszlopok megfelelő szabad oldalára. Szükség szerint igazítsuk az oszlopokat a gödörben, hogy az illeszkedések és a derékszögek lehetőleg pontosak legyenek.

 A kész favázba először hordjunk 30 centiméter magasságig fanyesedéket, szecskát, a későbbi jó szellőzés érdekében. Néhány korhadt fatörzs, vékonyabb ágak, régi fahulladék is kerülhet ebbe a szintbe

• A következő réteg éretlen komposzt legyen, de használhatunk konyhai hulladékot, sőt istállótrágyát is. Ha ebbe a rétegbe vér- vagy csontlisztet adagolunk, akkor hamarabb beindul a meleget adó korhadási-rothadási folyamat. Mindennek tetejébe terítsünk kerti földet, egészen az ágyás peremétől számított 20 centiméter magasságig. Ebben a rétegben helyezhetjük el a finomlyukú dróthálót, amely a vakondoktól védi 

  Majd növényeinket (opcionális). Végül halmozzunk a magaságyásra aprómorzsás komposztföldet.

  A magaságyás faanyagának kezelése tetszőleges módon végezhető el.

  A legolcsóbb megoldás a használt étolaj, vagy fáradt olaj felhasználása. Ezt szükség szerint lehet ismételni.

  Mindenképpen kerülni kell a mérgező anyagokat tartalmazó fakezelő szereket, hogy elkerüljük a termőfelületbe való bemosódásuk veszélyét.

  Évente újabb komposzt réteggel egyenlítsük ki az anyag veszteséget.

  Télre takarjuk avarral, szalmával, amit hálóval rögzítsünk.

 

 Néhány ötlet, hogy mit ültessünk a magaságyásba?

 

magasagy02magasagy03

 

  Javasolják, hogy első ízben nagy tápanyagigényű növényeket ültessünk, mert a komposztálódás során nagy mennyiségű tápanyag szabadul fel. Éppen ezért nem ajánlott levélzöldségekkel kezdeni, mert nitrát halmozódhat fel bennük.

  Minél több növényfajt termesztünk egyszerre, annál jobb, csak figyeljünk a megfelelő növénytársításra.

  A paradicsom és a hozzá hasonló magas növények az ágyás északi végébe kerüljenek. Középre ültessük a közepesen magasra növőket és a déli oldalra az alacsonyakat.

  A magaságyás oldalához ültessünk csüngő növényeket, mint amilyen például az uborka. Az első évben ültessünk salátát, répát, hagymát és káposztaféléket. A retek és a zeller is kiváló kezdésnek. A második és harmadik évben változtassunk a növénytársításon, és ültessünk babot, uborkát vagy feketegyökeret.

  A magaságyásba két-három hónappal is korábban vethetjük a magokat, mint egy normál ágyásba tennénk. A korhadás során keletkező hő teszi mindezt lehetővé.

 

Mini fólia sátor

  A magaságyunkban rögzíthetünk néhány félkörívre meggörbített PVC vízvezeték csövet, amire aztán fóliát boríthatunk. Az így előállított mini fólia sátrunkban már februárban elkezdhetjük a kertészkedést. Ugyanis amint a nap első sugarai megjelennek, és már nem fagyosak a nappalok, a nyári virágok és zöldségek magvait elvethetjük a fólia alá.

  Hasonlóan védett termesztő felületet kapunk, ami ideális klímát teremthet korai palántaneveléshez, ha a magaságyat ferdén alakítjuk ki (az egyik hosszanti oldalát egy deszkányival magasabbra építjük), és egy ablakkeretet rögzítünk a tetejére. Fontos, hogy az üveglapot a tűző nap idejére kissé megemeljük, hogy szellőzni tudjanak a palánták, ne süljenek meg alatta.

Felhasznált források: http://www.edenkert.hu http://www.balintgazda.hu 

pelda a gyakorlatbol01Néhány példa a gyakorlatból (6)

 

Összeállította: Iskolakertekért Alapítvány

 Együttműködő szakmai partnereink:fb

 

 mkne logo new   okoiskola logo   biokultura logo   ikon studio   OFI logo alap fekvo RGB  zoldovoda logo nagy   

 

    vevi kor MárványhegyLogo regicimer   anthropolis newlogo4             kkoszlogo