Iskolakertekért Alapítvány Vecsési Római Katolikus Iskola bemutatkozása

Jelen lenni örömmel, megfigyelni nyitottsággal, tevékenykedni együtt!

Támogatóink:

bio-gazdabolt.hu
barnaesfiai.hu
kertimag.com
Valeyrac Exotics
NÉBIH
Nádland
Pályázat Menedzser

„Emberé a munka, Istené az áldás.”

Egy iskolakert indulása…

 

2015 őszén a Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Irodájának (VEVI) kezdeményezésére iskolánk is csatlakozott a Mezőgazdasági Szakkör Programhoz.

 

A „Hallom és elfelejtem, látom és emlékszem rá, csinálom és megértem.” mottóval induló program célja, hogy a diákok iskolakerti tevékenységükön keresztül megtapasztalják a természeti környezetüket, mint életük alapját, megérezzék az együttműködés szükségességét és hatékonyságát, érezzék a generációkon keresztül megőrződött tudás fontosságát, a munka becsületét.

 

Az elinduló egyházmegyei alternatív nevelési kezdeményezés a mezőgazdaság témáján keresztül ösztönzi a tanárokat és diákokat a globális gondolkodásra. Felhívja a figyelmet a termelés – élelmiszerfogyasztás – egészséges élelmezés összetettségére és kölcsönhatásaira.

 

A 2015/2016-os tanév októberében induló program során a résztvevő tanárok és diákok segítségével olyan új oktatási anyag kerül be az egyházi intézményekbe, mely Beer Miklós püspök atyánknak is szíve ügye.

 

Tehát belefogtunk…

 

Iskolánk 4.a osztályos tanulói nagy lelkesedéssel kezdték el a kertalapítás nem könnyű feladatát. Egy elhanyagolt, gazos földterület és a jobb napokat is látott szoborkert várt ránk. A VEVI-től kapott kerti eszközökkel - melyeket ezúton is szívből köszönünk – először gyomtalanítottuk, kitakarítottuk a két területet. Az elöregedett, felkopaszodott levendulákat megmetszettük, megkapáltuk. A megörökölt fűszerágyat, melyet még tavasszal ültettek gimnazistáink a nálunk vendégeskedő Szatmárnémeti Református Gimnázium diákjaival, kiszabadítottuk a méteres gyomok fogságából. Egy újabb magas ágyással is gazdagodtunk, melyet karbantartónk, Gyuri bácsi készített nekünk. Köszönjük! Beindítottuk a komposztálót, elterítettünk egy kisebb hegynyi termőföldet a kertben. Egy helyi gazdától gombatrágyát kaptunk (Sárközi Nándornak nagyon köszönjük!), amit szorgos kis kezek egyenletesen elosztottak a leendő ágyások területén. Már a tavaszra gondoltunk, amikor a szoborkertbe néhány hagymás virágot is elültettünk. És a távolabbi jövőbe tekintve ültettünk egy besztercei szilvafa csemetét, melyről reményeink szerint még sok kis petőfis diák fog csemegézni. A gyümölcsfát a kecskeméti Barna családtól kaptuk, akik minden Iskolakert Hálózat tagnak biztosítanak egy általuk választott gyümölcsfát térítés nélkül. Nagyon hálásak vagyunk felajánlásukért!

 

 iskolai november 049a   iskolai november 032a

 

A gyönyörű napfényes november utolsó meleg napján két gimnazista tanuló Kaposi Gábor tanár úr vezetésével az őszi ásással is végzett. Köszönjük a segítséget nekik is! Így most már nyugodtan várjuk a tavaszt, amikor újra rengeteg dolgunk lesz a mi kis kertünkben.

 

Télen etetgetjük a madárkákat, tervezgetünk, elméleti tudásunkat gyarapítjuk, hogy tavasszal teljes lendülettel indulhasson újra a munka. Reméljük, hogy hamarosan egyre több osztályt vonhatunk be a kerti munkákba. Lehetőség lesz iskolakerti órák szervezésére is.

 

Kis kertünk híreiről, eseményeiről, esetleges kéréseinkről folyamatosan tájékoztatjuk majd a gyerekeket, családokat.

 

Dudás Noémi (tanító)

 

 Együttműködő szakmai partnereink:fb

 

 mkne logo new   okoiskola logo   biokultura logo   ikon studio   OFI logo alap fekvo RGB  zoldovoda logo nagy   

 

    vevi kor MárványhegyLogo regicimer   anthropolis newlogo4             kkoszlogo