Iskolakertekért Alapítvány Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola Kiskertünk bemutatkozója

Jelen lenni örömmel, megfigyelni nyitottsággal, tevékenykedni együtt!

Támogatóink:

bio-gazdabolt.hu
barnaesfiai.hu
kertimag.com
Valeyrac Exotics
NÉBIH
Nádland
Pályázat Menedzser

 

Én kis kertett kertettem....

  

Szól a gyermekdal…., de a veteményeskertet iskolánk udvarában nem én, hanem MI kertettük. Szülők, nagyszülők, gyerekek és jómagam. Számomra megható módon történt a megvalósulás, fogott össze önzetlenül, aktívan minden résztvevő.

 

A kert elkészítésének tervét régóta dédelgettem magamban. Gondolkodtam hol, hogyan lehetne elkeríteni legalább egy kicsinyke darab földet iskolánk udvarán, melyet a gyerekek maguk gondoznak majd, melynek, „gyümölcsét” ők szüretelik majd le.

 

Jött a tavasz, vele a természet ébredése és a cselekvés. Már az első pillanatban csatlakoztak hozzánk lelkes szülők, nagyszülők.

 

Szülők, nagyszülők adták a faanyagot az emelt ágyásokhoz, apukák ásták az alapot, hordták a földet és a kavicsot, a festék árát az iskola biztosította, anyukák és a gyerekek festették a kereteket, gyűjtögették, vásárolták a palántákat, az elültetésre váró magokat.

 

Közben számíthattunk mások segítségére is. Olyan emberekére, akik csupán jó szándékból adományoztak nekünk. A boltban kicsit több anyagot adtak, mint amennyit a keretünkből vásárolni tudtunk volna, mások tenyérnyi virágoskertünköz maguk szállítottak téglát kérés nélkül, csak úgy, meglepetés gyanánt.

 

Két hét sem telt el az ötlet felvetésétől és elkészültünk. A gyerekek birtokukba vették az ágyásokat. Mindenkinek jutott legalább egy növény, amit ő ültethetett el. Jó volt látni lelkesedésüket, örömüket. Közben észrevétlenül tanulták a kerti munkálatokat, a fűszernövények neveit, hogy néz ki a paradicsom- vagy épp a paprikapalánta. A közelben lakó kertész bácsi saláta-és zellerpalántával ajándékozott meg minket. Kedvességét apró, a gyerekek által készített ajándékokkal köszöntük meg. A bácsitól is tanultak valamit, az önzetlenséget.

 

A következő napoktól kezdve, a gyerekek maguk szervezték meg szünetekben a növények öntözését, soha nem kellett emlékeztetni senkit erre a feladatra sem. Kertünkben gaz nem nőhetett, mert azonnal kigyomlálták azokat. Talán a legmeglepőbb az volt, amikor azt vettem észre, hogy simogatják a földet, hogy a benne levő magok, dughagymák szépen fejlődjenek. Óvták a kertet, mint király a várát. Labda nem röpülhetett a növények közelébe, de még a legyeket is elkergették volna, ha ez lehetséges.

 

Az első szüretre nem kellett sokat várni. Szép nagyra nőttek a salátáink, újhagymáink, melyekből zöldségsalátát készítettünk. A szülők nagy ámulatára a rukkolát is megették még azok is, addig megkóstolni sem voltak hajlandóak. Persze, hogy megették, hiszen az ők kezük nyomán fejlődtek az egészséges, tavaszi zöldségek.

 

A lelkesedés nem hagyott alább. Szünetekben, egész tanév során, első útjuk mindig a kiskerthez vezetett. Figyelték a növények fejlődését, kóstolgatták a zeller, lestyán levelét. Kedvenc rágcsálnivalójuk a sóska, a rebarbara és a metélőhagyma lett. Nem finnyáskodott senki, egymást kínálgatták: Ez nagyon finom! Olyan savanyú, mint a durranós cukorka!


Tanév végén megvendégeltük a nagyszülőket, szülőket. Készítettünk bodzaszörpöt, amit frissen szedett citromfűvel ízesítettünk és zsíros kenyeret -felbecsülhetetlen értékűt- hiszen saját metélőhagymával díszítettük. Készülődés közben gyakorolták a szorzást, mikor kiszámították, hogy hány darab szalvétára lesz szükségünk, a liter, deciliter fogalmát a szörp készítésekor, a kilogramm és a dekagramm átváltását a kenyér vásárlása közben.

 

Mini biogazdaságunkat egy közelben lakó nagyszülő és mi, tanító nénik gondoztuk a nyári szünidőben. Az új tanévben, szeptemberben, már várták a tanulókat az érett paradicsomok, paprikák, a zellergumók. Készülhetett az újabb vitaminbomba. Ismét elfogyott minden az utolsó falatig. Tavasz közeledtével, már mi magunk neveltük a palántákat a tanteremben.


A történetnek nincs vége, a munka nem áll meg, a tapasztalati úton való tanulás, a közös élmények folytatódnak.......reméljük, még sok-sok éven át!

 

 

Tudjátok, hogy a természet mitől oly csodás? Mitől színes, élő, csupa-csupa gyémántragyogás? Ki szorgoskodik szüntelen? Van kedved kilesni?
Mindez a tündérek műve, az ő apró kezük munkája.
Csingilingi c. film.

 

 

Pálné Bocz Júlia és a jelenleg már 4.d osztályos tanulók
Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola
Mosonmagyaróvár, Dr Gyárfás u. 5. 9200

 Együttműködő szakmai partnereink:fb

 

 mkne logo new   okoiskola logo   biokultura logo   ikon studio   OFI logo alap fekvo RGB  zoldovoda logo nagy   

 

    vevi kor MárványhegyLogo regicimer   anthropolis newlogo4             kkoszlogo