Beszámoló FÖL(D)TÚRLAK - NK

Nagyon örültünk az iskolakert programnak. Kicsit félve indultunk neki a dolognak, de annál nagyobb lelkesedéssel vittük végbe a feladatok megvalósítását. A csapatunkba 30 lelkes gyermek vesz részt. Névlogónkat is elkészítettük, melynek neve FÖL(D)TÚRLAK – NK. Ez a jelkép tartalmazza a nevünket egy levél alakú fatáblát, melyet karcolt kertészeti eszközökkel díszítettünk.
Kivágtuk a kinyomtatott növényeket és többször állítottunk össze vetési tervet, hogy megbeszéljük, mit hová fogunk ültetni. A kapott madáretetőket összeszereltük és kihelyeztük az iskola udvarán belül. Szakkör keretében különböző anyagokból is készítettünk madáretetőket. A gyerekek folyamatosan nézték az etetőket, hozták otthonról a napraforgót.
A program keretén belül igyekszünk a gyerekeknek megtanítani a természeti környezet tudatos használatát.
Szülői segítséggel felszántattuk a kijelölt kertet, melynek mérete kb. 20 X 8 méter. Egy nagypapa segítségével pedig megtrágyáztuk a földet. A magokat belevetettük az egyszerűbb vetési tervet alkalmazva. Kiültettük a gyógynövényeket is.
A kapott gyümölcsfákat a nagyfiúk segítségével ültettük el. Kaptunk eperpalántát is, létesítettünk egy virágoskertet. A kövesdi kőbánya segítségével építettünk egy sziklakertet, amibe még növényeket kell gyűjtenünk.
Sikerült a palántanevelőből is kiültetni a karalábét, egyik szülőtől paradicsom és paprika palántákat kaptunk, ezek is szépen beálltak. A kertet rendszeresen locsoljuk, gyomláljuk. A gyerekek otthonról hozták be a locsolókannáikat.
A kapott eszközöket használjuk, nagyon örültünk a talicskának.
Nyílt napot rendeztünk, amelyre a segítő szülőket is meghívtuk. A szalonnasütő délutánunkon élveztük az elvégzett munka gyümölcsét. Salátát, hagymát, retket használtunk fel a kertből. A gyerekek ujjongva szedték ki a földből az újhagymát és a salátát. Mindenki örömmel fogyasztotta a késleltetett jutalomfalatokat. Megfigyeltük a kert természetes ritmusát, a gyerekek keze értéket jelentett. Igazán emlékezetes délután volt mindenki számára.
Mentoraink többször is meglátogattak minket, akiktől többször kaptunk segítséget, pozitív megerősítést. Kertészmérnök mentorunk megdicsérte az újonnan kialakított kertünket.
Bársonyvirágaink is szépen kikeltek, kiritkították tanulóink, melynek fontos szerepe van a vegyszermentes kertünk kialakításában.
A dísznapraforgóink is gyönyörűen nőnek, kikelt a babunk és a sütőtökünk is.
Sikerült megvalósítanunk a váci Mezőgazdasági Iskola tangazdaságával, hogy egy délelőttöt eltölthettünk ott. Különböző állatokat, mezőgazdasági gépeket tekintettünk meg. Műtehenet fejtünk, ami nagyon nagy élmény volt az alsósok számára. A gyümölcsösben közösen pótoltunk egy gyümölcsfát, ahol felvilágosítást kaptunk a faültetés fontos szabályairól. Beülhettünk egy kistraktorba is, ez minden gyereknek nagyon tetszett. Csoportvezetőnk rendkívül türelmesen vezetett végig minket, bemutatva a tangazdaság mindennapjait. Megtanulták a lóápolás menetét, lovas oktatáson vettünk részt és jutalomként lovagolhattak is. Zárásként pedig hintóztatással búcsúztattak minket.
Volt olyan diákunk, akiben most ért meg a döntés, jövőre mezőgazdasági iskolába szeretne továbbtanulni.
A gyerekek szívesen dolgoznak a kertben, örömmel végzik a kiadott feladatot. Sokszor jelentkeznek plusz feladatok elvégzésére, és az sem zavarja őket, ha a következő tanórára kicsit késve érkeznek.
Úgy gondoljuk, hogy tervünket sikerült megvalósítani, a kert működik, és a gyerekek igénylik az ott eltöltött időt.
További terveink között szerepel a hátsó kert parkosítása, rendezése és új gyógynövények beszerzése.
A nyárra készítjük a beosztást, szerdánként a kertgondozókkal locsolni és ápolni fogjuk az elkezdett tevékenységünket.
Mivel jól sikerült az előző sütögetés, tervezünk az iskola utolsó hetében is egy közös délutánt, ahol bográcsozni szeretnénk, felhasználva az elültetett növényeinket.
Büszkék vagyunk az eddig elvégzett munkánkra. Rengeteg a lelkes diák, a segítő szülő. Úgy látjuk, hogy a gyerekek igénylik a kertben való időtöltést, büszkeséggel tölti el őket az iskolakertünk látványa. Szeretnénk szponzorokat keresni, akik segítenek kertünk még rendezettebbé tételében!
Köszönjük az ötletet és a pályázatban való részvételt!
Nógrádkövesd, 2019. május 23.

Ondrikné Szabó Tímea
Nagy Enikő
Orgoványi Mónika

 

Alapítványunk és az Iskolakert-hálózat támogatói:

Adója 1%-ával támogassa az iskolakertek ügyét!