Iskolakertekért Alapítvány Bemutatkozás

Jelen lenni örömmel, megfigyelni nyitottsággal, tevékenykedni együtt!

Támogatóink:

bio-gazdabolt.hu
barnaesfiai.hu
kertimag.com
Valeyrac Exotics
NÉBIH
Nádland
Pályázat Menedzser

 

Önkéntes munkatársaink

 

dr halbritter andras Dr. Halbritter András Albert

biológus, biológus angol szakfordító, a győri Apáczai-kert vezetője


matyas izoldaMátyás Izolda

környezetgazdálkodási agrármérnök, területi tervező, kertépítő és zöldfelület fenntartó szakmérnök, tanulókerti programszervező

pauliczky noraPauliczky Nóra

pedagógus és környezetgazdálkodási agrármérnök, a rákosligeti Mozikertben működő iskolakert vezetője          


 

Dr. Halbritter András Albert - alapító és kuratóriumi tag

 

Biológusként, biológus angol szakfordítóként végeztem az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Korábbban az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézetében dolgoztam, doktori munkámat a talaj-növény-mikroorganizmus rendszer ökológiájának területén végeztem.

Győrött, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karon fő oktatási területként a környezetismeret, természetismeret tanítására készítem fel tanító szakos hallgatóinkat. Ide kapcsolódó kutatási területem az iskolakert és a külső tanulási környezet szerteágazó lehetőségei. 2013-ban újraindítottuk az intézmény iskolakertjét. Azóta az iskolakert nálunk ismét része a tanítóképzésnek: hallgatóink gyakorlati kurzuson készülhetnek fel egy iskolakert vezetésére.

Tagja vagyok a győri Reflex Környezetvédő Egyesület elnökségének, szakértőként dolgozom a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetségben. 

  Mátyás Izolda - kuratóriumi tag

 

Három gyermek édesanyjaként tapasztalom nap mint nap, hogy milyen komoly kihívásokkal kell megküzdenie a mai gyerekeknek és szüleiknek a virtuális kor által kínált számtalan magával ragadó ám életidegen lehetőség áradatában, az egyre inkább elgépiesedő folyamatok közepette. Különös odafigyelést igényel részünkről, hogy gyermekeink természetes környezettel való kapcsolatát erősítsük, az élő csodák megtapasztalásának biztosításával gyógyítsuk a felbillenő egyensúlyukat.

A Szent István Egyetem - Környezet és Tájgazdálkodási Intézetének - ahol magam is végeztem 1998-ban - 7 éven keresztül voltam munkatársa, számos oktatási, kutatási projektben közreműködve, a fenntartható terület- és erőforrás felhasználás, az emberarcú mezőgazdálkodás témaköreiben.     

Munkám során figyelmem fokozatosan a fenntarthatóságra való nevelés és ezen belül is az iskolakertek ügye felé fordult. 2012-ben egy térségi iskolakert programot kezdeményeztem, felkutatva az erre nyitott térségi oktatási és civil partnereket. Ennek része volt első évben, 2012-ben egy kísérleti kertbarát szakkör egy gödöllői gimnázium diákjaival, 2013-ban városi szintre lépve egy Iskolakert Staféta program (6 gödöllői és környékbeli iskola bekapcsolódásával), továbbá nyílt szakkörök, iskolakert kerekasztal, kertvendégségek szervezése. 2014-ben új célcsoporttal indult egy iskolakerti programunk a csörögi roma gyerekek felzárkóztatásával foglalkozó Csörögi Tanoda megkeresésére.

Örömmel tapasztaltam az utóbbi években, hogy az iskolakertek ügyének támogatása számos vonalon elindult, sokan felismerték ennek fontosságát és aktualitását. Egymást megismerve, egymáshoz kapcsolódva, egymást támogatva erőinket megsokszorozhatjuk, és áttörő változást hozhatunk az iskolakert mozgalom felélesztésében.
 

Pauliczky Nóra - kuratóriumi elnök

 

  Pedagógusként sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkoztam 11 éven át, majd saját gyerekeimmel töltöttem el újabb 10 évet, otthon. 2010 táján, új utakat keresve fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy pedagógiai és agrár érdeklődésemet az iskolakert témájában tudnám egyesíteni. Azóta keresem a lehetőségét annak, hogy az iskolakert ügyét valahol, valamilyen formában képviselni tudjam.

Meggyőződésem, hogy a gyerekek egészséges testi, szellemi és érzelmi fejlődésének része az iskolakertben végzett tevékenységek változatos tárháza. Szeretném elérni, hogy minél több gyerek számára legyen mindez reális lehetőség. Ehhez a munkához találtam társakra az Iskolakertekért Alapítvány létrejöttével.

 

 

 Együttműködő szakmai partnereink:fb

 

 mkne logo new   okoiskola logo   biokultura logo   ikon studio   OFI logo alap fekvo RGB  zoldovoda logo nagy   

 

    vevi kor MárványhegyLogo regicimer   anthropolis newlogo4             kkoszlogo